Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger att förslaget på en ökad kostnadsutjämning är extremt viktigt för glesbyggdskommunerna och glesbygdsregionerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen ökar takten på förslag om kostnadsutjämning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen skyndar på förslaget om en ökad kostnadsutjämning mellan kommuner och glesbygdsregioner. Förändringen ska enligt förslaget träda i kraft redan vid årsskiftet.

Stefan Löfven offentliggjorde under sitt sommartal att regeringen vill att kostnadsutjämningen mellan storstadsområden och mindre kommuner ökar. Kostnadsutjämningen kommer att öka från 9,7 till 11,5 miljarder kronor.

– Det här är extremt viktigt för glesbygdskommunerna och glesbygdsregionerna. Därför gjorde vi bedömningen att det här är av högsta prioritet att den här förändringen, uppdateringen och förstärkningen av utjämningen träder i kraft så fort som möjligt för läget i många glesbygdskommuner är akut, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Förslag med vissa förändringar

Förslaget bygger på en utredning som presenterades förra året, dock med vissa förändringar. Det handlar bland annat om att övergångstiderna för kommuner och regioner som drabbas av ökade kostnader förlängs.

Enligt Ardalan Shekarabi pågår förhandlingar för att få ett brett stöd i riksdagen fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.