Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/TT

Förslaget: Färre plastsorter kan öka återvinningen

Uppdaterad
Publicerad

Bara 10 procent av all plast återvinns till ny plast – resten eldas upp.

Nu har forskare vid Linköpings universitet hittat ett sätt att öka återvinningen.

Det finns i dag hundratals olika sorters plast i olika kulörer och med vitt skilda egenskaper. Det gör att återvinningen av plast blir svår, för de olika sorterna kan inte blandas.

– Plast är egentligen ett fantastiskt material, men i dag använder vi det på fel sätt, säger Mattias Lindahl, professor i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet.

Han tror inte att vanliga konsumenter som sopsorterar och åker till återvinningscentralen med trasiga plastföremål vet att det mesta av plasten som samlas in ändå kommer att eldas upp.

Men det finns en relativt enkelt åtgärd som skulle kunna öka återvinningen av plast.

– Plastbranschen skulle kunna klara sig med mycket färre sorter av plast. Vi ser att det skulle kunna räcka med 10 till 20 sorter istället för alla de hundratals vi har i dag. Inom livsmedelssektorn skulle det kanske fungera med bara tre sorter, medan andra sektorer kan behöva fler, säger Mattias Lindahl.

Kan öka återvinningen

Det är alltså den stora variationen av plaster som gör återvinningen komplicerad. Ett sätt att förenkla återvinningen skulle kunna vara att sätta färre sorter av plast på marknaden och att undvika att färga plasten. Mattias Lindahl har tillsammans med kollegor från Linköpings universitet intervjuat över 60 företrädare från plastbranschen, allt från producenter till återvinnare. Majoriteten av dem ställer sig positiva till förslagen.

– Vi skulle kunna minska koldioxidutsläppen genom att återvinna plasten istället för att förbränna den, säger Mattias Lindahl.

Peter Wall är vd på tillverkningsföretaget Mälarplast i Eskilstuna. Företaget tillverkar allt från glas, tallrikar och kaffekannor till specifika plastföremål till industriföretag. På Mälarplast vill de köpa in så mycket återvunnen plastråvara som möjligt, men det är i dag en bristvara. Han tycker att förslaget om färre plastsorter är bra, och tror att det skulle kunna öka återvinningen.

– Det skulle ha en stor effekt på återanvändningen av plast. Uttaget av olja som i slutändan eldas upp och släpps ut i atmosfären skulle kunna minska rätt rejält, säger Peter Wall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.