Foto: Fredrik Sandberg / TT

Grundlagen ses över – regeringen vill kunna agera snabbare vid kris

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill se över om grundlagen behöver ändras för att kunna möjlig­göra ett snabbare agerande vid fram­tida kriser, exempel­vis en ny pandemi.

Samtidigt meddelar justitieminister Morgan Johansson att man går vidare förslaget om att stärka spionerilagen.

– Dagens straffrättsliga regler om spioneri har brister, säger han på en pressträff.

Det finns inga särskilda regler i grundlagen för Sverige om landet i fredstid befinner sig i en allvarlig krissituation. Coronapandemin har dock varit en ögonöppnare för många, och nu har regeringen tillsatt en parlamentarisk kommitté som ska se över om grundlagen behöver ändras för det ska bli möjligt att agera snabbare vid framtida kriser. Det kan till exempel handla om naturkatastrofer, smittspridning eller terroristattentat.

– Det finns ingen ordning i dag i regeringsformen för vilka beslut regeringen kan fatta och vilka befogenheter man har extraordinärt vid civila kriser, säger justitieminister Morgan Johansson.

Enligt Johansson sticker Sverige ut jämfört med andra länder, vilket har blivit tydligt under coronapandemin.

– Vi har jämförelsevis små befogenheter, säger Johansson.

Förslaget: Spionerilag stärks

Regeringen meddelade även att de vill att fler spioneribrott ska införas i brottsbalken, bland annat det tidigare kritiserade lagförslaget om utlandsspioneri samt röjande av hemlig uppgift i internationellt samarbete.

– De här bestäm­melserna täpper till luckorna i den befint­liga lag­stift­ningen och signalerar sam­tidigt till sam­verkande länder att vi tar informa­tions­säker­heten på allvar, säger han.

Lagförslaget om utlandsspioneri har tidigare fått kritik, bland annat för att kunna hota oberoende journalistik genom att försvåra internationella granskningar och begränsa insynen genom att brottet skrivs in i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Förslaget har reviderats och ska nu skickas på lagrådsremiss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer