Foto: SVT/TT

Försvaret: Ett lån som skulle betalas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

En 34-årig man misstänks ha skickat knappt 18 000 kronor till en person med tydliga IS-kopplingar i Syrien. Enligt åklagaren skulle pengarna gå till att finansiera ett köp av en drönare. Men försvaret hävdar att transaktionen bara är ett lån som återbetalats.

I dag inleddes den stora terrorrättegången mot sex män som bland annat misstänks för förberedelse till terrorbrott och terrorfinansiering. Men dagens huvudförhandling i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt fick avbrytas redan innan den hade hunnit börja. En uzbekisk tolk saknades och starten fördröjdes därför med en dryg timme.

När åklagare Per Lindqvist till slut kunde påbörja sin sakframställan använde han en stor mängd chattkonversationer som bevisning.

”Genomföra bröllop”

I chattarna, som genomförts i telefonapplikationen Telegram, talar den misstänkta 34-åringen med den nu avlidna IS-mannen bland annat om att ”genomföra bröllop” – kodord för attentat enligt åklagaren.

Dessutom skriver de vid flera tillfällen om en ”fågel”, ”trollslända” och ”duva” – ord som åklagaren menar syftar till en drönare som skulle köpas för pengarna och sedan användas i strider för IS räkning.

Från Syrien har mannen också skickat bilder på vapen samt bilder på honom själv iklädd kamouflagekläder. I en konversation frågar 34-åringen: ”hur många hundar och kackerlackor har du mosat med den där leksaken?”.

I chattarna har den åtalade 34-åringen dessutom själv gett uttryck för att vilja åka till Syrien.

Förnekar brott

34-åringens advokat säger att hans klient förnekar brott. Han förnekar däremot inte att han skickat pengar men säger att det enbart handlar om återbetalning av ett lån.

– Min klient har sedan det första förhöret avgett sin inställning. Han har gjort en transaktion men han har inte skickat pengar till IS, säger advokaten Joakim Johansson och fortsätter:

– Han är övertygad om att han ska bli frikänd, den transaktionen han har gjort är inte straffbar.

Osäker på vad IS är

34-åringen gav själv samma förklaring i rättssalen. Han lärde känna IS-mannen när de arbetade tillsammans runt 2010. Efter att han hamnat i ekonomisk knipa fick han låna pengar av honom som han därefter alltså betalade tillbaka.

I förhör uppgav 34-åringen också att ”bröllop” faktiskt syftade på strider men uppgav samtidigt att han inte var säker på vad IS är för något.

Nästa rättegångsdag är på onsdag, då med fokus på åtalspunkt 2 – förberedelse till terroristbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer