Foto: Polisen

Rättegången mot terrormisstänkta inledd

Publicerad

I dag inleddes rättegången mot sex män som misstänks för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. En av männen misstänks bland annat ha införskaffat flera liter väteperoxid, ett välkänt bombmaterial som användes i terrordåden i London 2005.

Dagens förhandling hölls i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Totalt sex män mellan 24 och 46 år, samtliga med ursprung i Uzbekistan, står åtalade.

Tre av männen misstänks för förberedelse till terroristbrott och samtliga sex misstänks för terrorfinansiering. Bland åtalspunkterna finns dessutom ett antal lindrigare brott, som brukande av falsk urkund och ringa narkotikabrott.

SVT rapporterade · Terrorrättegång mot misstänkta inleds

I dag fokuserar rätten på åtalspunkt 1 - ett fall av terrofinansiering. En av de sex åtalade männen misstänks för just detta.
Han refereras här till som "34-åringen". Åklagaren tror att han skickat pengar till en man med IS-kopplingar i Syrien. Han refereras här till som "Mottagaren".
08.28
Hej och välkomna till SVT Nyheters direktrapportering från terrorrättegången i Stockholms tingsrätt.
08.29
 
08.32
Dagens huvudförhandling startar klockan 09.00 och hålls vid Solna tingsrätt men äger alltså rum i säkerhetssalen vis Stockholms tingsrätt. Jag och tecknaren Sofia Lantz står just nu utanför salen i väntan på att få bli insläppta.
08.35
 
08.46
Det är den första rättegångsdagen av totalt tio inplanerade datum. Sex män står åtalade för bland annat förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering - eller som det heter i åtalet: ”Brott mot lagen om straff för finansiering av särskild allvarlig brottslighet”
08.47
Rättegången väntas pågå till mitten av februari. De planerade rättegångsdatumen är:
 
7,9,16,21, 24,30 och 31 januari samt 1, 4 och 11 februari.
08.50
Just nu ett 30-tal personer på plats. Främst media.
08.52
I dag kommer rätten avhandla åtalspunkt 1. Den handlar om terrorfinansiering och det är en 34-årig man som misstänks för just den här handlingen.
08.53
Det handlar konkret om att 34-åringen, via en person i Turkiet har skickat pengar till en man som befunnit sig i IS-kontrollerat område. Åklagaren menar att 34-åringen vet att pengarna ska användas för terrorrelaterad verksamhet.

Fem av de sex männen har fram till nu suttit häktade på olika platser i Stockholmsområdet. Tre av dem greps vid uppmärksammade razzior i Akalla och Strömsund i våras. Övriga två greps och häktades i juni respektive oktober.

Stora mängder kemikalier

Enligt åklagaren ska de tre som åtalas för att ha förberett terrordåd ”skaffat och förvarat stora mängder kemikalier och annan utrustning i avsikt att bland annat döda och skada andra människor.” Det handlar bland annat om väteperoxid, ett välkänt bombmaterial som exempelvis användes i terrordåden i London 2005.

Männen har enligt åtalet dessutom införskaffat stridsselar, kommunikationsradioapparater, en gasmask, ett hölster och två bajonetter. 

Som bevisning väntas åklagaren också åberopa en mängd chattkonversationer och sökningar på nätet, som ska styrka att tre av männen planerade att begå ett terrorattentat samt att de har någon form av koppling till terrorrörelsen IS.

Finansiering av terror

Samtliga sex män åtalas dessutom för terrorfinansiering. Männen ska vid ett antal olika tillfällen ha skickat sammanlagt runt 60 000 kronor till en mottagare i Turkiet.

De pengarna ska enligt åklagaren ha varit avsedda att användas för att begå ”särskild allvarlig verksamhet” inom ramen för IS verksamhet.

Nekar till brott

Alla åtalade nekar till brott. Så här kommenterade Kristofer Stahre, försvarsadvokat till en av de män som åtalas för båda brotten, vad han ser som svagheter i åtalet:

– Det finns inte någon direkt bevisning till att min klient är skyldig till den påstådda brottsligheten, utan allt bygger på indicier.

Tio rättegångsdatum är planerade, det sista i mitten av februari. Under måndagen fokuserar rätten framför allt på den första åtalspunkten som handlar om misstankar om terrorfinansiering riktade mot en av de åtalade männen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer