I en app chattar 46-åringen och en person i Turkiet om att dekorera bilar till bröllop – det misstänks vara en omskrivning för förberedelser till terroristattentat. Foto: ur Polisens förundersökning (kollage av SVT)

Terroråtalade 46-åringens chatt om bilar till bröllop väckte misstankar

Uppdaterad
Publicerad

När den terroråtalade 46-åringen greps i Strömsund hade han enorma mängder kemikalier i sin ägo, men även hans chattkonversationer har väckt misstankar om förberedelser till terroristbrott – chattar om giftermål där ”bröllop” misstänks vara ett kodord för mord.

I polisens förundersökningsprotokoll finns en översatt chatt från juli 2017 mellan 46-åringen och en man som uppges befinna sig i Turkiet. De pratar om giftermålsplaner och om att ”dekorera bilar” till ett bröllop.

46-åringen: ”Vi behöver en bilmekaniker”. ”En som kan sitt yrke bra”

Den andre mannen: ”Storebror de bästa mekanikerna finns ju hos er”. ”Eller behöver du någon som kan dekorera bilen när man ska åka och genomgå vigsel?”

46-åringen: ”Ja”, ”Till bröllopet”

Den andre: ”Storebror om du vill kan jag skicka en video som lär ut hur man dekorerar bilen…”

Bröllop för sonen kan vara mordplan

När 46-åringen förhörs om chattkonversationen svarar han att det som avses är giftermålsplanerna för hans äldsta son. Det är vanligt att man dekorerar bilar vid bröllop, förklarar han.

Men ”bröllop” kan vara ett kodord för mord. Den tolkningen gör säkerhetspolisen, säger 46-åringens advokat till sin klient i samband med förhöret. 46-åringen svarar att det inte var det han menade, det han avser är ett verkligt bröllop.

Tre falska pass

En annan chatt som intresserar polisen är från mars 2018, en månad efter att 46-åringen köpt ett stort konkurslager med kemikalier och färg. Chatten handlar om pass och, enligt polisens bedömning, att 46-åringen försöker köpa tre falska pass.

Den som säljer passen: ”Säg till vad ni behöver”

46-åringen: ”Svenskt utrikespass”

Säljaren: ”Inga problem detta kommer att kosta er 3500 eur”

46-åringen: ”Det behövs egentligen tre pass om vi kan komma överens”

Nekar till alla anklagelser

46-åringen själv nekar i förhören konsekvent till alla anklagelser om förberedelse till terroristbrott. När han greps sa han till polisen att han sympatiserar med IS ”i vissa saker” – ”men inte gjort annat”.

idag, måndag, inleds rättegången mot 46-åringen och de övriga två som misstänks för förberedelse till terroristbrott. De står också inför rätta misstänkta för terrorfinansiering, liksom ytterligare tre män.

Tio dagar, mellan 7 januari och mitten på februari, är avsatta för rättegången som hålls vid Solna tingsrätt men äger rum i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet