Två av männen åtalas även för brukande av falsk urkund. Foto: Pontus Lundahl/TT

Bevisningen mot terrormisstänkta männen: Chattkonversationer och kortköp

Uppdaterad
Publicerad

Chattkonversationer, kortköp och beslagtagna telefoner – allt det ingår i bevismaterialet mot de sex män som åtalas för förberedelser till och finansiering av terroristbrott.
Männen ska ha införskaffat kemikalier och skickat tiotusentals kronor till Turkiet.

Tre personer åtalas på torsdagen vid Solna tingsrätt för att ha förberett terrorbrott som ”allvarligt hade kunnat skada Sverige”. Rättegången är tänkt att inledas den 7 januari och avslutas i början av februari.

De tre männen har ”tillsammans och i samförstånd”, under våren i Stockholm och Strömsund, ”med uppsåt att utföra eller främja terroristbrott skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt” hundratals kilo kemikalier, enligt åtalet. Männen hade även flera andra föremål i sin ägo som åklagaren menar skulle ha kunnat användas för att förbereda ett terrordåd.

Enligt åtalet var syftet att ”genom mord, grov misshandel, grov skadegörelse och allmänfarlig ödeläggelse” skada andra. Fara för brottets fullbordan har inte varit ringa, står det i åtalet.

De tre männen är mellan 30 och 46 år gamla och alla bosatta i Stockholm. Två är medborgare i Uzbekistan och en i Kirgizistan.

Skickade pengar till Turkiet

Ytterligare tre män, mellan 24 och 39 år, åtalas för att ha bidragit till att finansiera terror. Männen ska i våras ha gjort flera pengaöverföringar till en mottagare i Turkiet på tiotusentals kronor. Enligt åtalet var det ”i syfte att pengarna skulle användas eller med vetskap om att pengarna var avsedda att användas av en sammanslutning av personer som inom ramen för IS verksamhet begår särskild allvarlig brottslighet.”

Bevismaterialet består av mängder av chattkonversationer, bevis på kortköp och beslagtagna telefoner och datorer.

Fler åtalspunkter

Fem av de sex sitter just nu häktade på olika platser i Stockholmsområdet. Tre av dem greps vid razzior den 30 april i Akalla och Strömsund. Övriga två greps och häktades i juni respektive oktober.

Två av männen åtalas även för brukande av falsk urkund. Den 39-årige mannen ska ha använt ett falskt anställningsavtal när han 2017 försökte bli kund på en svensk bank. Den 30-årige mannen försökte överföra pengar med hjälp av en förfalskad grekisk passhandling.

En av männen åtalas också för ringa narkotikabrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet