Flera personer som klassas som säkerhetshot och har fått utvisningsbeslut, har försatts på fri fot i Sverige. Foto: TT/SVT (Montage)

46-åringen som greps i Strömsund misstänkt för terrorbrott har släppts

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-åring som greps i Strömsund förra året misstänkt för terrorbrott har nu försatts på fri fot, trots att han dömts för terrorfinansiering och klassas som ett säkerhetshot av Säpo.

46-åringen anklagades för att tillsammans med två andra män ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier. De tre greps i ett uppmärksammat tillslag i Strömsund och Akalla i april 2018.

Dömdes för terrorfinansiering

Tingsrätten ansåg det bevisat att 46-åringen stått i kontakt med terrororganisationen IS och införskaffat kemikalier och dömde honom för terrorförberedelser. I hovrätten friades han från de misstankarna, men dömdes för terrorfinansiering.

Togs i förvar av Säpo

Efter domen togs han i förvar av Säkerhetspolisen, som ville ha honom utvisad eftersom han bedöms som ett ett hot mot rikets säkerhet. Mannen överklagade och nu har regeringen fattat det slutgiltiga beslutet.

Kan inte utvisas

Det går dock inte att utvisa honom just nu eftersom han är hotad i hemlandet. Han är därför, liksom de sex radikala islamister som förvarstogs under Säpos offensiv i våras, släppt ur förvaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.