Östersunds tingsrätt. Foto: SVT

Före detta terrormisstänkt från Strömsund åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern från Strömsund, åtalas vid Östersunds tingsrätt för brott mot lagen om särskild utlänningskontroll. Mannen har inte fullgjort sin anmälningsplikt till polisen.

Mannen var tidigare åtalad misstänkt för finansiering av terrorbrott. Åtalet kom efter att flera personer gripits – bland annat i Strömsund – våren 2018, misstänkta för terrorrelaterade brott. Mannen friades i hovrätten från de misstankarna.

Men redan innan dess hade Säkerhetspolisen beslutat att mannen skulle tas i förvar, det vill säga frihetsberövas, med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll (se faktaruta). Säpo ansökte också hos Migrationsverket om att mannen ska utvisas från Sverige.

Risk för terrorbrott

I början av december 2018 beslutade Migrationsverket att mannen ska utvisas, eftersom det finns risk att han kommer att begå, eller medverka till terroristbrott.

Mannen överklagade till regeringen som beslutade att mannen inte längre ska vara frihetsberövad. I stället ska mannen ska anmäla sig till polisen fyra gånger i veckan.

Missat att anmäla sig

Men vid fyra tillfällen i sommar har mannen inte alls anmält sig till polisen, och vid ett tillfälle gjorde han det inte i rätt tid.

– Det räcker med att man missar ett tillfälle för att det ska räcka för åtal, säger åklagare Per Lindqvist till SVT Nyheter Jämtland.

Varför mannen inte har utvisats, trots beslut, vet inte Per Lindqvist. Troligtvis finns så kallat verkställighetshinder. Enligt egen uppgift så har mannen flyttat från Strömsund till Göteborg.

Fakta: Lagen om särskild utlänningskontroll

Denna lag (1991:572) säger att en utlänning får utvisas

  1. med hänsyn till rikets säkerhet, eller
  2. om det kan befaras att personen kommer att begå eller medverka till terroristbrott.

Det är Säkerhetspolisen, Säpo, som tar upp frågan om utvisning och Migrationsverket som tar beslutet. Se hela lagbeskrivningen på Riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.