Foto: Ingela Landström,TT, arkiv

Terrordömde Strömsundsbon har fått utvisningsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

46-åringen friades för terrorplaner, men togs i stället omedelbart i förvar av Säkerhetspolisen. Nu har han fått sitt utvisningsbeslut.

Mannen, som är från Uzbekistan, anklagades för att tillsammans med två andra män ha förberett ett terrordåd mot Sverige med kemikalier. I april 2018 gjorde polisen tillslag i Akalla i Stockholm och i jämtländska Strömsund, där man bland annat hittade kemikalier som man misstänkte kunde användas till att tillverka bomber av.

I juni friade hovrätten honom från misstankarna men dömde honom för terrorfinansiering, då han skickat pengar som kommit Islamiska staten (IS) till del.

Terrorgripna

Efter domen togs han i förvar av Säkerhetspolisen, som ville ha honom utvisad eftersom han bedöms utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Nu har Migrationsverket fattat utvisningsbeslutet.

Även en 31-åring som dömdes för terrorfinansiering ska utvisas.

Det är dock oklart om utvisningarna kommer att kunna genomföras. På grund av att männens IS-sympatier är kända riskerar de tortyr i hemlandet och då verkställer inte Sverige utvisningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet