Arkivbild. Foto: SVT

46-åringens advokat: Inte förvånad att han släpptes

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen släpptes den 46-åring, som suttit häktad i över ett år i ett terroristmål, ur häktet. Mannens advokat blev inte förvånad över beskedet.
– Han har hela tiden hävdat sin oskuld, säger Thomas Olsson.

På fredagen kom beskedet att häktningen av den 46-årige mannen hävs i väntan på domen från hovrätten som väntas i mitten av juni.

Mannen dömdes i tingsrätten till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering – men nu, menar advokat Thomas Olsson, pekar mycket på att han kommer frias från en del av anklagelserna.

– Det är en indikation på att han kommer frias från anklagelserna om förberedelse till terroristbrott, säger han till SVT.

”Kan inte dra mer slutsatser”

Han är ju också dömd för terrorfinansiering, vad tror du om de anklagelserna?

– Jag kan inte dra mycket mer slutsatser innan domen har kommit, förklarar Olsson.

Även åklagaren i målet, Per Lindqvist, tolkar den hävda häktningen som att 46-åringen kommer frias från misstankarna om förberedelse till terroristbrott. Det säger han till Ekot.

I förvar hos Säkerhetspolisen

Den 46-årige mannen är inte på fri fot, utan sitter nu i förvar hos Säkerhetspolisen.

Vad innebär det för honom?

– Enligt de uppgifter jag fått ska Säkerhetpolisen lämna in en ansökan enligt Lagen om särskild utlänningskontroll till Migrationsverket på måndag, säger Olsson.

Kan ansöka om utvisning

Säkerhetspolisens kommunikationschef Nina Odermalm Schei kan inte uttala sig om det enskilda ärendet, men bekräftar att Säkerhetspolisen kan ansöka till Migrationsverket om utvisning av personer som bedöms vara ett hot för säkerheten.

– Vårt arbete går ju ut på att skydda Sverige och vår demokrati, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet