Polisen beslogtog gasmasker och dunkar med kemikalier i 46-åringens förråd. Den tomma blå dunken har tidigare innehållit det explosiva ämnet väteperoxid, menar åklagaren. Nu har den dömde 46-åringen släppts från häktet i väntan på hovrättsdomen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

46-årige Strömsundsbon dömdes i terrormål – släpps i väntan på hovrättsdom

Uppdaterad
Publicerad

Den 46-åring som suttit häktad i över ett år, i det terroristmål som har anknytning till Strömsund, släpptes på fredagen av hovrätten. Nu har han i stället tagits i förvar av Säpo och det mesta tyder på att han kommer att frias från anklagelserna som handlar om förberedelse till terroristbrott.

Det berättar Thomas Olsson, mannens försvarare, för Ekot.

Den 46-årige elvabarnspappan greps av den nationella insatsstyrkan på valborgsmässoafton 2018. Redan i polisbilen, i samband med gripandet, säger 46-åringen att han förstår varför polisen har kommit, för att han ”laddat ner filmer och bilder om IS”. Han medger att han ”sympatiserar med IS i vissa saker, men inte gjort något annat”.

Hade filmer med avrättningar

I mobilen hade mannen stora mängder IS-relaterat material. Bland de drygt 300 filmerna fanns både avrättningar, självmordbombningar och strider.

I tingsrätten dömdes 46-åringen till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott och terrorfinansiering. Den domen överklagades och hovrättsförhandlingen avslutades således i måndags. Enligt Ekot säger domaren i målet att det inte finns skäl att hålla mannen fortsatt frihetsberövad.

Exakt hur domstolen resonerar vet vi först den 12 juni när domen blir offentlig.

Kemikalier misstänks ha använts till bombtillverkning

Det är just kring 46-åringen det mesta av utredningen kretsat.  I ett förråd som var hans, på en ödetomt i Strömsund, hittades mängder av kemikalier som åklagaren menar kunde användas för bombtillverkning.

Köpte konkurslager

Mannen har sagt i förhör att han köpt upp ett konkurslager, från en färgaffär i Skellefteå, och att han därpå försökt sälja kemikalierna som han fått på köpet. Bland annat ska han försökt sälja kloret till Strömsunds kommun. Enligt 46-åringen själv borde det vara ett bevis på att han inte planerade att använda kemikalierna till sprängmedel.

I Säpos förvar

Totalt sex män stod åtalade i målet – förutom 46-åringen dömdes ytterligare tre män för lagen om finansiering av särskild allvarlig brottslighet, vad som i vanligt tal brukar kallas terrorfinansiering. Två män friades helt.

46-åringen är, trots att han släppts från häktet, inte på fri fot, utan hålls i förvar av Säpo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet