Gripandena gjordes i Stockholmsförorten Akalla och Strömsund, i Jämtland. Foto: TT / SVT

Det här vet vi om de terrormisstänkta männen

Publicerad

Tre män, mellan 29 och 45 år, är misstänkta för förberedelser till terroristbrott i bland annat Strömsund och Akalla. Under torsdagen häktades samtliga, misstänkta för förberedelse till terroristbrott – varav två av den högre misstankegraden.
Här är SVT Nyheters sammanställning av vad vi vet om de misstänkta.

På torsdagskvällen var häktningförhandlingarna över gällande de tre personer som gripits misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Efter förhandlingar i Solna tingsrätt, som försenats kraftigt under dagen, står det klart att samtliga tre häktas – två av den högre misstankegraden ”på sannolika skäl” och en på den lägre misstankegraden ”skäligen”.

  • 45-årig man från Uzbekistan

Sedan 2008 har 45-åringen haft ett svenskt personnummer men det är oklart när han kom till Sverige. Mannen är skriven på en adress i Stockholmsområdet tillsammans med fyra andra vuxna och fyra barn. Sedan 2014 har han dock flyttat sex gånger.

45-åringen har vissa kopplingar till Strömsund.

Sedan 45-åringen kom till Sverige har han bytt både för- och efternamn.

Mannen är har flera trafikförseelser, varav ett bedöms som grovt brott då han kört bil efter att ha fått sitt körkort återkallat. Han har också fått strafföreläggande för bokföringsbrott.

I februari i år avhystes han från en källarlokal i södra Stockholm. Enligt uppgift till SVT Nyheter avhystes han då bostadsrättsföreningen misstänkte att källarlokalen användes som bostad.

Den 25 april i år anhölls 45-åringen i sin frånvaro misstänkt för förberedelser till terroristbrott. Fem dagar senare, tidigt på morgonen, greps mannen. Enligt häktningsframställan ska mannen ha förberett terroristbrott sedan den 1 januari förra året, vilket är längre än de andra misstänkta.

  • 38-årig man från Kirgizistan

38-åringen fick ett samordningsnummer av Skattemyndigheten i september förra året, vilket man kan få om man vistas tillfälligt i Sverige och inte har något personnummer. Han finns inte i Migrationsverkets system och har alltså inte sökt asyl.

På en rysk sajt har mannen lagt upp bilder på sig själv i Stockholm.

Mannen anhölls i sin frånvaro samtidigt som 45-åringen och kunde gripas den 30 april i en lägenhet i Akalla. Enligt uppgifter till SVT Nyheter delade han lägenheten med tre andra män som också greps. En av dem, 29-åringen, anhölls senare och de andra två släpptes.

  • 29-årig man från Uzbekistan

I november 2013 ansökte 29-åringen om uppehållstillstånd i Sverige. I november 2016 fick han ett samordningsnummer, en månad senare ansökte han på nytt om uppehållstillstånd. Enligt hans bror ska 29-åringen ha haft problem i hemlandet.

– Han har sökt asyl. Han har inte haft problem här, men däremot i hemlandet på grund av religiösa skäl, sade han efter att brodern greps.

I januari 2017 dömdes 29-åringen till villkorlig dom och dagsböter för bedrägeri, för att ha försökt hämta ut en telefon med falsk id-handling. På morgonen den 30 april greps han i lägenheten i Stockholm. Två timmar senare anhölls han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet