Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Säpo om terrorgripna: Vi har samlat in mycket teknisk bevisning

Publicerad

Under torsdagen häktades de tre personer som sedan i måndags suttit anhållna misstänkta för förberedelse till terroristbrott häktade. Samtidigt fortsätter Säkerhetspolisens utredningsarbete.
– Vi har tagit ett stort beslag som vi arbetar med för fullt. Det rör sig om teknisk utrustning och övrigt material, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Under måndagen gjorde polisen flera tillslag i bland annat Strömsund i Jämtland och Akalla i Stockholm. Tre personer greps och har nu häktats, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Teknisk bevisning

Säkerhetspolisen uppger att man genom tillslagen lyckats samla in mycket teknisk bevisning.

Karl Melin, presschef Säpo.

– Vi har tagit ett stort beslag som vi arbetar med för fullt. Det rör sig om teknisk utrustning och övrigt material, säger Karl Melin.

Exakt vilken typ av utrustning det rör sig om vill Säpo däremot inte uttala sig om.

– Det är svårt att gå in på detaljer. Just nu är det fortfarande väldigt tajt med informationen och det har med den pågående förundersökningssekretessen att göra, säger Karl Melin.

Inte utesluta fler gripanden

Ett av tillslagen skedde i Strömsund i Jämtland. Enligt en granne som SVT Nyheter pratat med ägnade polisen då flera timmar åt ett skjul på en tomt. Polisen ska bland annat ha burit ut flera ”tunga byttor” från platsen.

– Vi jobbar vidare i två spår. Det ena spåret är förundersökningen kring de beslag som vi har gjort, det är ett stort arbete. Det andra spåret är att förhindra att någonting inträffar, överhuvudtaget i Sverige, säger Karl Melin.

Han vill inte utesluta att fler gripanden kan komma att ske längre fram.

– Det är en förundersökning som pågår och den utredningen får avgöra om det blir fler gripanden.

Finns det misstänkta personer som ni fortfarande söker?

– Jag väljer att svara att det inte går att utesluta utifrån det arbete som pågår, säger Karl Melin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet