Terrordömda överklagar sina domar

Publicerad

Den 46-årige man som nyligen dömdes för förberedelse till terrorbrott av Solna tingsrätt har överklagat sin dom till hovrätten, enligt hans advokat Thomas Olsson. Även två män som dömdes för terrorfinansiering, en 24-åring och en 35-åring, har överklagat sina domar, enligt männens advokater.

Det har gått knappt tre veckor sedan 46-åringen och ytterligare tre män dömdes skyldiga för finansiering av verksamhet kopplad till terrorgruppen IS.  Enligt domen hade den 46-årige mannen, som är uzbekisk medborgare, planerat en sprängning i IS namn.

– Det är bevisat är att han har planerat en sprängning i IS namn på en plats i Sverige, sade Patrik Alm, chefsrådman i Solna tingsrätt, om 46-åringen.

Nu kommer överklagandet. Tre av de totalt fyra personer som dömdes överklagar.

”Inte redovisat omständigheter”

Advokat Thomas Olsson, som företräder 46-åringen, skriver att ”tingsrätten inte redovisat någon omständighet som bekräftar tingsrättens antagande om att en sprängladdning skulle detoneras i IS namn”.

Även två män som dömdes för terrorfinansiering, uzbekiska medborgare 24 respektive 35 år, har överklagat sina domar, enligt deras advokater. Utöver dem dömdes ytterligare en man, en 30-årig uzbekisk medborgare, för terrorfinansiering.

Två män som stod åtalade för förberedelse till terroristbrott friades från misstankarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet