Visa alla (2)

46-årig man döms för förberedelse till terrorbrott

Publicerad

En 46-årig man döms till sju års fängelse och utvisning för förberedelse till terroristbrott. De övriga två män, som åtalats för samma brott, frias av Solna tingsrätt. 46-åringen och ytterligare tre män döms samtidigt till mellan fyra och sex månaders fängelse för att ha finansierat IS verksamhet.

Solna tingsrätt gick delvis på åklagarens linje och dömer en 46-årig man för förberedelse till terroristbrott.

”Det har funnits tillräcklig bevisning om att mannen skaffat vissa av de kemikalier som åklagaren påstått och att dessa kunnat användas för att åstadkoma en sprängning, att mannen tagit del av en bombinstruktion samt att han haft uppsåt att genomföra en sprängning i IS namn”, skriver rätten.

– Man måste väga samman, har han haft det som behövs och har han gett uttryck för att vilja använda det. Sammantaget tycker vi att det varit tillräckligt, säger chefsrådman Patrik Alm till SVT Nyheter.

46-åringens advokat Thomas Olsson meddelade omgående att man kommer överklaga domen.

– Det finns inget som tyder på att kemikalierna köptes i något specifikt syfte. Bevisligen försökte han sälja dem och då hade han inte för avsikt att använda dem för något av det som tingsrätten pekar på. Vi ser med tillförsikt fram emot en prövning i hovrätten, säger han.

Två frias

Bevisningen mot de övriga två män som åtalades för förberedelse till terroristbrott har inte varit lika stark, skriver tingsrätten och de frias därför helt för förberedelsebrottet.

En av de friade männen, 30-åringen, har agerat på ett sätt som kan tolkas som att han skulle genomföra något i IS namn med den dömda 46-åringen men det saknas tillräckliga bevis för att knyta honom till själva förberedelsegärningen, resonerar rätten i domen.

– Min spontana bedömning är att jag är nöjd med tingsrättens bedömning gällande förberedelsebrottet, säger 30-åringens advokat Robin Söder.

Bevisningen mot den 39-årige man som också frias räcker inte heller trots att han bott och arbetat med 46-åringen och befattat sig med kemikalierna. Att han lagt ut bilder på centrala platser i Stockholm på sociala medier får ingen betydelse i domen.

”En framgång”

Chefsåklagaren Per Lindqvist kallar domen för “en framgång”.

– Säpo har inte bara lyckats förhindra ett terroristbrott utan också utfört en mycket krävande utredningsuppgift. Man har kunnat hitta bevis som har räckt till åtal och delvis en fällande dom.

– Jag är mest nöjd med att tingsrätten har gjort en väldigt noggrann analys och en noggrann bevisprövning. Det har varit ganska svåra frågor att hantera, säger han.

Terrorfinansiering

Fyra av de totalt sex åtalade männen döms även för lagen om finansiering av särskild allvarlig brottslighet, vad som i vanligt tal brukar kallas terrorfinansiering.

46-åringen döms för ett finansieringsbrott, 30-åringen för två sådana brott och två andra personer, en 35-åring och en 25-åring, döms för ett finansieringsbrott vardera. De två 39-åriga männen frikänns helt.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning där min klient fälls, säger Robin Söder som företräder 31-åringen.

– Jag har resonerat att min klient skickat pengar till föräldralösa barn och till kvinnor. Det vågar jag påstå är utrett. Det finns chattar där det står att pengarna ska gå till mjölkersättning och blöjor. Men tingsrätten har bedömt att de som tog emot pengarna har befunnit sig så nära IS att det ändå är straffbart, säger han.

Livslångt återreseförbud

46-åringen som döms till fängelse sitter kvar i häkte och utvisas med ett livslångt inreseförbud. Det finns däremot inte förutsättningar att besluta om utvisning för finansieringsbrotten enligt tingsrätten.

– Vi har kommit fram till att det finns grund för utvisning för tre av personerna men det går inte att verkställa därför att de riskerar tortyr i sina hemländer, säger chefsrådman Patrik Alm.

Fakta: De sex åtalade

Visa

Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott.

Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall.

Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland. Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall.

Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet. Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet