Åklagaren Per Lindqvist (t.v.) pressade den misstänkta 30-åringen (i förgrunden) angående hans kopplingar till Islamiska staten. Foto: Sofia Lantz/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åklagaren: ”De har planerat att utföra ett terrordåd i IS namn”

Publicerad

Kontakter med IS-anslutna personer visar att de misstänkta männen planerade ett attentat i Sverige, enligt åklagaren. Men försvaret är kritiska till bevisningen.
– Den bevisningen på sina egna ben visar ingenting i målet, alltså att det förberetts en terroristaktion, säger advokat Robin Söder som företräder en av de misstänkta.

När terrorrättegången gick in på sin fjärde dag inledde åklagare Per Lindqvist med att pressa en av de misstänkta, en 30-årig man, om hans kopplingar till IS-anslutna personer.

Han visade upp ett antal chattar och frågade om personerna som 30-åringen chattade med är medlemmar i IS. 30-åringen bekräftade två personer.

– Är du själv med i IS, frågade åklagaren kort därefter.

– Nej, svarade 30-åringen snabbt.

Medverkade i propagandafilm

Åklagaren visade också upp en film med IS-propaganda som 30-åringen själv medverkat i genom att lägga en berättarröst på uzbekiska.

Enligt 30-åringen gjordes inspelningen under en period då han bodde i Turkiet och befann sig i en ekonomisk nödsituation. Mot en betalning på 100 dollar gick han med på att läsa in texten. Han säger att pengarna främst gick till att köpa mat.

– I sammanhanget framstår det väl inte så väldigt bra, säger 30-åringens advokat Robin Söder och fortsätter:

– Men har du barn som behöver mättas kanske man kan böja på sin moral och det är väl den förklaringen man kan hitta till att han har gjort så, säger han.

Ny bevisning

Under förmiddagen presenterade åklagaren också ny bevisning i form av en kanal på appen Telegram som en annan av de misstänkta, en 46-åring man, varit ansluten till. 

Åklagaren ägnade lång tid åt att visa hur det i kanalen förekommer beskrivningar av hur man bygger hemmagjorda bomber och hur man tillfogar andra människor mesta möjliga skada med hjälp av stickvapen.

Men 46-åringens advokat Thomas Olsson avfärdade bevisningen och menade att hans klient över huvud taget inte varit medveten om att han varit ansluten till kanalen i fråga. 

 - Han har ingen uppfattning av att han haft tillgång till den här kanalen och han har inte heller tagit del av innehållet i den, säger han.

46-åringen hördes

Under eftermiddagen hördes för första gången 46-åringen själv i rätten och även han fick frågor från åklagaren om varför han beblandat sig med IS-relaterat material.

46-åringen svarade att han bland annat skickat filmer med IS-propaganda till en av de övriga misstänkta för att visa att filmerna inte är förenliga med islam.

Åklagaren menar dock att kopplingarna till Islamiska staten faktiskt talar för att männen förberedde ett attentat.

– De har planerat att utföra ett terrordåd i IS namn, sa han.

Rättegången fortsätter med ytterligare förhör av de misstänkta på torsdag den här veckan.

Fakta: Detta har hänt

Visa

Vid fyratiden på morgonen i april 2018 slog Nationella insatsstyrkan in dörren till en lägenhet i Akalla i Stockholm. Tillslag gjordes även i jämtländska Strömsund.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – anhölls misstänkta för förberedelse till terroristbrott.

Under utredningens gång tillkom misstankar mot ytterligare tre män som misstänks ha skickat pengar till terrorgruppen IS. De har åtalats för brott mot ”lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall” och brukande av falsk urkund. Även de tre som misstänks för förberedelse till terroristbrott har åtalats för detta brott.

Fem av männen är uzbekiska medborgare. Den sjätte, 39-åringen som misstänks för förberedelse, kommer från Kirgizistan.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel år för tillslagen.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet