I Telegramkanalen beskrivs hur man använder vapen och tillverkar hemmagjorda bomber. Bild ur polisens förundersökning. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll.

Ny bevisning: Misstänkt hade tillgång till bombinstruktioner

Publicerad

Ny bevisning visar att en av de tre män som nu åtalas för förberedelse till terroristbrott var medlem i en privat chattgrupp där instruktioner för hur man tillverkar hemmagjorda bomber förekommer. I gruppens inledande beskrivning står bland annat: ”Vi måste lära oss om jihad, hur vi kan stödja, förbereda samt utföra det”.

På onsdagen går det stora terrormålet vid Solna tingsrätt in på sin tredje förhandlingsdag. Under förmiddagen väntas åklagaren presentera ny, hittills okänd, bevisning.

I en av de misstänkta männens telefoner har polisen hittat en privat kanal i meddelandetjänsten Telegram. I kanalen, som har namnet ”Den heliga krigarens vapen”, beskrivs bland annat hur man använder vapen och tillverkar hemmagjorda bomber.

Detaljerade beskrivningar

Bland annat finns detaljerade beskrivningar med bilder på hur man bygger en detonator med hjälp av väteperoxid, svavelsyra och aceton.

Just väteperoxid och svavelsyra ingick i det konkursbo som den misstänkta 46-åringen köpte i februari 2018, skriver åklagaren i ett tilläggsprotokoll till den omfattande förundersökning på över 2 200 sidor som ligger till grund för åtalet.

”Utföra jihad”

Språket i kanalen är uzbekiska  och Säkerhetspolisen har fastställt att gruppen skapades den 13 september 2017. Den åtalade 46-åringen gick med knappt fyra månader senare, den 12 januari.

I en inledande text som beskriver kanalen står bland annat: ”Vår plikt är att utföra jihad. Vi måste lära oss om jihad, hur vi kan stödja, förbereda samt utföra det.” I ett annat stycke som förklarar tillverkning av så kallade molotov-cocktails beskrivs de som ”det perfekta vapnet för att skada de otrogna”.

Enligt åtalet finns flera av bilderna som återfinns i kanalen även i publikationen ”Inspire”, en engelskspråkig online-utgåva från terrorgruppen al-Qaida i Jemen.

Bland det nya bevismaterialet finns även ett antal videor med IS-propaganda som skickats mellan två av de misstänkta männen.

De misstänkta ska höras

På onsdag är det tänkt att de tre misstänkta – 30, 39 och 46 år gamla – ska höras för första gången. Men den nya bevisningen kan komma att rucka på förhandlingsplanen.

– När åtalet väcks ska förundersökningen vara avslutad. När det kommer så här mycket nytt material under pågående rättegång skapar det problem. Man behöver hinna diskutera det här med klienten och det kan man inte göra samtidigt som rättegången pågår, säger advokat Thomas Olsson som företräder den misstänkta 46-åringen.

Han fortsätter:

– Vi har tillskrivit att man skjuter upp den del som handlar om ny bevisning och även förhöret med min klient till nästa vecka.

SVT Nyheter har sökt åklagare Per Lindqvist som avböjer att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet