Polisen har gjort flera fynd som nu åberopas som bevisning, bland annat stridsselar och en tom blå dunk som åklagaren menar tidigare har innehållit det explosiva ämnet väteperoxid. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll.

Åklagaren: Bomber kunde blivit lika förödande som vid Oslo-attentat

Publicerad

De tre terroråtalade männen planerade ett storskaligt attentat med kraftiga sprängmedel, enligt åklagaren. Beslagtagna kemikalier hade kunnat användas som bomber och orsakat förödelse nästan lika omfattande som vid Breviks attentat i Oslo, sade han i rätten.

Förhandlingarna i det stora terroristmålet fortsatte i dag i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. När åklagaren inledde valde han att lägga fokus på terrordådet på nattklubben Reina i Istanbul under nyårsdagen 2017, då 39 människor dödades.

En av de åtalade männen lämnade Turkiet dagen innan attentatet och sökte omgående asyl i Sverige. Åklagaren visade upp chattar i vilka den 30-årige mannen dagarna efter dådet diskuterar gärningsmannen med en annan, okänd man.

”Jag har bott tillsammans med brodern”, skriver 30-åringen bland annat.

Kemikalierna spelar viktig roll

Åklagaren lade också stor vikt vid männens kopplingar till terrorgruppen IS. Han uppehöll sig länge vid bilder och filmer, som bland annat visade avrättningar och IS-flaggor som hittats i männens telefoner.

– Det är väl talande att åklagaren lägger så stor tyngdpunkt på just den delen eftersom den delen är helt irrelevant för åtalet. Åklagaren ska bevisa att man förberett ett terrorattentat, inte att man sympatiserar med den ena eller andra parten i konflikten i Syrien, säger Thomas Olsson, advokat till en av männen.

Kemikalierna, som en 46-årig man köpte från ett konkursbo i Skellefteå, spelar en viktig roll. Enligt en analys av Säpo kan flera av dem användas i terrorsyfte – bland annat för att tillverka sprängämnen som kunnat orsaka omfattande förödelse. Åklagaren drog paralleller både till Breiviks attentat i Oslo 2011 och till attentaten i Bryssel 2016.

På ett konto på Odnoklassniki, en rysk sociala medier-sajt, har en av de åtalade lagt upp en mängd bilder från Stockholm, bland annat från Cityterminalen, T-centralen och köpcentret Mall of Scandinavia.

– Jag misstänker att detta är målbilder, sade åklagare Per Lindqvist.

Dessutom visade åklagaren upp chattkonversationer i vilka en av de åtalade männen säger att han vill köpa tre svenska pass – ”så fort som möjligt”.

Stridsselar och bajonetter

Det har också beslagtagits stridsselar, stridshandskar, en gasmask, bajonetter och walkie-talkies. Männen säger via sina advokater att föremålen inte är deras.

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – står åtalade för att ha förberett ett terroristbrott. Samtliga nekar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet