En 46-årig man är fortfarande häktad. Foto: SVT Grafik

Terrormisstänkta släpps ur häkte

Uppdaterad
Publicerad

Två män som åtalats för förberedelse till terrorbrott släpps av domstolen, skriver Solna tingsrätt. En man är fortfarande kvar i häkte.

– Jag tolkar det som att han inte kommer dömas för förberedelse till terroristbrott, säger advokat Robin Söder som företräder en av de frisläppta männen.

En 39-årig man och en 31-årig man som står åtalade för förberedelse till terroristbrott släpps nu ur häktet. En 46-årig man, som är åtalad för samma brott, är fortfarande häktad.

– Min klient har suttit häktad i nästan ett år och vid varje häktningsförhandling påtalat att han ska bli frisläppt. Jag har inte pratat med honom än men jag vet att han är väldigt glad över det här beslutet, säger advokat Robin Söder som företräder den 31-åriga mannen.

Terrorgripna

”Inte kommer dömas”

Att två personer nu släpps tyder på en friande dom gällande förberedelsebrottet, menar Robin Söder.

– Jag tolkar det som att han inte kommer dömas för förberedelse till terroristbrott. Det brottet ger minst sex års fängelse och om man döms för det blir man garanterat kvar i häktet, säger han.

Advokat Kristofer Stahre företräder den 39-åriga man som också släpps ur häktet.

– Jag har varit i kontakt med honom och han är naturligtvis väldigt lättad över beskedet. Den slutsats man kan dra av detta är att han inte kommer dömas för förberedelse till terrorbrott. Det finns fortfarande en risk att han den döms för den övriga brottsligheten men den är inte tillräckligt allvarlig för att han ska sitta fortsatt häktad.

Inte längre laglig i landet

Även om 39-åringen nu släpps ur häktet betyder det inte med säkerhet att han kommer sättas på fri fot.

– Det kan vara så att Migrationsverket tar honom i förvar för utvisning. Han vistas inte längre lagligt i Sverige på grund av att han har suttit häktad så pass länge, säger Kristofer Stahre.

Advokat Thomas Olsson företräder den 46-åriga man som fortfarande sitter häktad.

– Jag har inga kommentarer till det här och det förändrar inte situationen för min klient på något sätt. Vi får avvakta tingsrättens dom och se vad de säger, säger han.

Dom på fredag

Förutom de tre personerna har ytterligare tre personer åtalats, misstänkta för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet.

Samtliga sex är män från Uzbekistan och Kirgizistan och greps under uppmärksammade former i samband med att polisen beslagtog stora mängder kemikalier i jämtländska Strömsund.

Domen mot de totalt sex åtalade i målet kommer att meddelas fredagen den 8 mars kl. 11.00. SVT Nyheter har sökt åklagare Per Lindqvist som inte är tillgänglig för kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorgripna

Mer i ämnet