Anledningen till att flygplatserna tvingades stänga var en omfattande sandstorm. Arkivbild. Foto: Borja Suarez/Reuters/TT

Första svenskarna på väg från Kanarieöarna

Uppdaterad
Publicerad

Flera flygbolag skickar ner extra plan för att få hem strandade resenärer från Kanarieöarna, och de första svenska resenärerna fick på måndagskvällen påbörja sin hemresa. Men hundratals svenskar är fortfarande fast och förseningarna är stora.

Samtliga flygplatser på Kanarieöarna har öppnat, men förseningarna är mycket omfattande. Researrangören Ving har 392 resenärer på Kanarieöarna som väntar på att få åka hem.

– Det är högt tryck på flygplatserna, både på Gran Canaria och Tenerifa. Trängseln på flygplatsen leder till förseningar, säger Vings presstalesperson Fredrik Henriksson.

På måndagskvällen lyfte det första av Vings plan på väg mot Sverige. Fler väntas avgå under kvällen eller i början av natten mot tisdag.

Även Vings flyg från Sverige till Kanarieöarna är försenade.

Kraftiga förseningar

Researrangören TUI har också resenärer som drabbas: cirka 500 personer befinner sig på Las Palmas och väntar på att få resa hem. Det första beskedet var att de skulle kunna lämna öarna på måndagen, men så blir det inte. Den nya avgångstiden är 17.05 på tisdagen.

– Det är en kraftig försening på grund av det tryck som är på flygplatsen. Det har blivit stora följdförseningar, säger Angelica Sanchez på TUI:s pressjour.

Kommer ni att ge någon form av ersättning till kunderna?

– Kunderna har rätt att kontakta oss angående ersättning, så gör vi en individuell prövning då, säger Angelica Sanchez.

Tills planet till Sverige avgår kommer resenärerna att få stanna kvar vid sitt boende på Kanarieöarna.

Även TUI:s flyg från Stockholm till Las Palmas är försenat, och beräknas avgå 11.00 på tisdag.

– Vi har fixat med hotell för de resenärer som är i Stockholm och väntar på sitt flyg, säger Angelica Sanchez.

Åtta flygplan på marken

Flygbolaget Norwegian har flera tusen skandinaviska resenärer som sitter fast på Kanarieöarna. Hur många som är svenskar kan bolagets presstjänst inte svara på.

På måndagseftermiddagen hade bolaget åtta flygplan som stod på marken i Las Palmas. Innan de kan lyfta måste de gås igenom noga för att kontrollera om sandstormen skadat planen. På eftermiddagen hade planen ännu inte inspekterats, men Norweigans mål är att det ska göras under dagen.

Medan de åtta planen står kvar på marken ska två andra flygplan åka till Las Palmas för att hämta hem några av de strandade resenärerna. Enligt NRK lyfte det första av de planen från Gran Canaria mot Oslo på måndagskvällen.

Tekniker arbetar

SAS hade på måndagen sex plan på flygplatsen på Gran Canaria. Även dessa måste gås igenom innan de får lyfta med de hemvändande resenärerna.

– Våra tekniker arbetar med det, men är inte färdiga. Vi hoppas att de kan bli det under måndagen, säger SAS presschef John Eckhoff.

För att få hem strandade resenärer är ytterligare ett SAS-plan på väg ner. Planen var att det skulle landa på måndagseftermiddagen och ta med 262 passagerare till Oslo, men det har nu blivit försenat. Enligt NRK ska planet avgå från Gran Canaria klockan åtta på tisdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.