Sandstormen över Kanarieöarna stoppade de flesta flygen. Här Puerto Rico på Gran Canaria. Foto: Bertil Wallin

Bertil Wallin från Umeå framme på Gran Canaria efter sandstormen

Uppdaterad
Publicerad

Umeåborna Bertil Wallin och frun Lise-Lotte hade tur i oturen och kom tidigt på söndag morgon iväg till semestermålet Puerto Rico på Gran Canaria efter sandstormens förseningar.

– Vi hade ju jätteflyt egentligen. Vi kom fram till hotellet halv fyra i morse. Jag har just precis vaknat.

– Vi hade sådan tur för vi var nog det enda flyg som kom sig iväg från flygplatsen i Faro (Portugal) inatt, säger Bertil Wallin.

Han berättar om andra plan som tömdes på passagerare som sedan fick övernatta på flygterminalen. Det var bara en hårsmån ifrån att samma öde drabbat Bertil Wallin och hans medpassagerare.

– Vi fick också lämna planet, men när nästan alla passagerare tagit plats på terminalbussen så kom kabinpersonalen och sa att vi skulle gå tillbaka till planet igen. Men jag såg andra plan runtom som inte kom iväg. Som jag förstår det hade flygledningen i Köpenhamn jobbat som bara den för att vi skulle komma iväg.

”Blåser som satan”

Sju timmar försenade hoppas nu Bertil och frun på att vädret i normalt solsäkra Puerto Rico ska bli bättre under dagen.

– Det blåser som satan här. Det är ju inte klart och soligt som man hade hoppats. Det är disigt och det är väl den här sanden som driver in antar jag. Det ser inte ut att bli nån strandpromenad idag för det blåser småspik här, avslutar Bertil Wallin.

Ett tak som blåst sönder i Puerto Rico, Gran Canaria. Foto: Bertil Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.