Stora mängder sand och damm har blåst in över Las Palmas de Gran Canaria. Foto: ELVIRA URQUIJO A./TT

Tusentals resenärer drabbade av sandstorm

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig sandstorm har svept in över Kanarieöarna och ovädret drabbar tusentals flygresenärer. Hundratals svenskar är strandsatta sedan flygplatsen på Gran Canaria stängt och flera plan på väg till ön har tvingats landa på andra platser än det populära semestermålet.

Den massiva sandstormen, en så kallad röd calima som för med sig röd sand från Sahara, tvingade under lördagseftermiddagen flygplatsen på Gran Canaria att stänga. Något som drabbat både passagerare på väg till ön och resenärer som bokat sina hemresor.

Tre avgångar med SAS till Sverige, ett till Göteborg och två till Stockholm, har ställts in och ett SAS-plan från Göteborg på väg till semesterorten har tvingats landa i Portugal. Också tre SAS-plan till Norge har blivit stående på ön. Varje plan ska rymma 180 passagerare.

Tvingas övernatta på flygplatsen

Enligt John Eckhoff, presschef på SAS, har samtliga passagerare vars hemresor ställts in tvingats att övernatta på flygplatsen:

– Flera plan från flera flygbolag åkte ned med passagerare som bokats in på hotell, men kunde sedan inte lämna med passagerare. Då finns det inte så stor ledig kapacitet för dem som skulle hem, säger han till SVT, och påpekar att även resenärer från andra bolag ska ha fått övernatta på flygplatsen.

SAS kommer att informera sina kunder löpande om planerade resor till och från Kanarieöarna under söndagen. Redan nu kan de dock meddela att tre avgångar från Skandinavien ställts in, varav en från Stockholm.

– Vi följer situationen på Kanarieöarna och har kontakt med flygplatsen om läget.

Oklart när flygplatsen kan öppna

Även resebolaget Ving har 370 resenärer som är strandsatta på Gran Canaria och två av Vings flygplan som var på väg ner till ön, med sammanlagt 575 resenärer, har tvingats mellanlanda i Faro i Portugal.

– Vi har ingen ny information om när flygplatsen förväntas öppna. Därför kan vi inte ge besked om när de kan resa hem eller resa vidare till Gran Canaria, säger Charlotta Hallencreutz, presstalesperson för Ving, till TT.

Resebolaget följer utvecklingen och kommer att informera de drabbade så fort det finns mer information tillgänglig.

”Vi arbetar hårt”

Också två Norwegianplan från Stockholm och Göteborg på väg till ön fick omdirigeras till Teneriffa. Även avgångar med flygbolaget från Gran Canaria har ställts in.

– Vi arbetar hårt för att se till att passagerarna som är fast kan komma hem så fort som möjligt, och för att hjälpa till att hitta boende åt de som behöver, säger Andreas Hjörnholm, pressansvarig på Norwegian.

Även ett antal resenärer som har rest med resebolaget TUI kan drabbas, skriver Svenska Dagbladet. Apollo uppger för Expressen att cirka 300 av deras svenska gäster är fast på Gran Canaria.

Teneriffa södra flygplats påverkad

Under lördagskvällen påverkades trafiken även vid Teneriffa södra flygplats, enligt Flightradar24. Ett plan från Stockholm som skulle anlänt till flygplatsen fick i stället landa i Barcelona och efter 19.30 ska alla flighter utom en ha styrts om till andra platser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.