Lisa Sjöblom tillsammans med sin guddotter Tilde. Till höger är hennes 2,5-åriga dotter vid bagageutlämningen på flygplatsen i Teneriffa. Foto: Privat

Lisa är fast på Teneriffa: ”Barn som gråter och är oroliga”

Uppdaterad
Publicerad
Lisa Sjöblom såg fram emot semester med sol och bad på Gran Canaria tillsammans med familjen. I stället fastnade hon på en flygplats på Teneriffa tillsammans med flera andra strandsatta svenskar.
– Det är många barn som gråter och är oroliga, säger hon. 

Tillsammans med sin man, deras 2,5-åriga dotter, sin guddotter och sin mamma satte sig Lisa Sjöblom, från Täby norr om Stockholm, på ett Norwegianplan från Arlanda under lördagskvällen. Sportlovet skulle firas på Gran Canaria. 

Men sandstormen som dragit in över området har tvingat flygplatsen att stänga – och planet fick gå ner på Teneriffa. 

”Kaos här”

Enligt Lisa Sjöblom fick passagerarna inte kliva ut ur planet på två och en halv timme:

– Det var kaos här.

Hon beskriver informationen från resebolaget som bristfällig och stämningen bland resenärerna som uppgiven: 

– Vi har inte fått mycket info alls, mer än att det är extremt svårt med rum. De föreslog båt till Gran Canaria men den sista hade redan gått och det blåste i 20 meter per sekund så det hade inte varit så kul. 

Till slut fick familjen tag på ett hotellrum på egen hand. När resan kan fortsätta mot slutdestinationen är just nu oklart.  

– Dottern gråter efter sol och bad. Men det värsta var för en liten kille som åkte ensam. Han skulle till sin mormor och morfar på Gran Canaria, så han har ingen här nu.

En flygkapten på Norwegian uppger dock för SVT Nyheter att pojken bor på hotell med bolagets personal tills dess att han kan resa vidare, att de håller tät kontakt med pojkens anhöriga att och han efter omständigheterna mår bra.

Norwegian: ”Arbetar hårt”

Norwegians presstjänst uppmanar alla resenärer att hålla koll på sina mobiltelefoner och säger att de skickar löpande information om läget på sms. Exakt hur många av deras kunder som drabbas kan de i nuläget inte svara på: 

– Vad jag kan säga är att det är ett antal inställda avgångar i dag som drabbar flera resenärer på Kanarieöarna. Det gäller flera flygbolag, eftersom flygplatsen på Gran Canaria håller stängt, säger Andreas Hjörnholm, pressansvarig på Norwegian. 

– Vi arbetar hårt för att se till att passagerarna som är fast kan komma hem så fort som möjligt, och för att hjälpa till att hitta boende åt de som behöver.

Hjörnholm kan i nuläget inte svara på om flygbolaget kommer att ersätta kunder som tvingats boka nytt boende. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer