Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) och minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, meddelar att försvarsanslagen ska öka med drygt 5 miljarder kronor nästa år. Foto: Paul Wennerholm/Claudio Bresciani /TT

Försvarsanslagen höjs med över 5 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges försvarsanslag ska höjas med drygt 5 miljarder kronor, skriver försvarsminister Pål Jonson (M) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) på DN Debatt.

Samarbetspartierna – regeringen och Sverigedemokraterna – presenterar sin första budget i nästa vecka. Senast klockan 08 på tisdag ska budgetpropositionen för 2023 lämnas till riksdagen

I den lovar försvarsminister Pål Jonson och ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, satsningar på totalförsvaret, som tillsammans med åtgärder som presenterades i regeringsförklaringen ”innebär ett steg framåt för att stärka Sveriges säkerhet”.

”Samarbetspartierna har varit tydliga med att Sveriges försvarsutgifter ska öka så att de senast 2026 uppgår till motsvarande 2 procent av bnp. År 2023 ökar regeringen anslagen inom totalförsvaret med sammanlagt drygt 5 miljarder kronor”.

Pengarna ska enligt regeringen täcka kostnader för satsningar inom sju områden, bland annat det militära och civila försvaret, Sveriges Natoansökan och inrättandet av ett nytt departement med samlat ansvar för totalförsvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.