Inget hindrar försvarsanställda från att ladda hem den kontroversiella appen Tiktok till sina tjänstemobiler. Arkivbild. Foto: Jens Kalaene/AP/TT

Försvarsmakten förbjuder inte Tiktok

Publicerad

SVT och Sveriges Radio har uppmanat sin personal att radera videoappen Tiktok på företagets telefoner. Anställda på Regeringskansliet får inte ha några appar som inte är arbetsrelaterade.
Men Försvarsmakten förbjuder inte Tiktok.

Försvarsmakten har riktlinjer och rekommendationer till sina anställda när det gäller mobilanvändning och sociala medier, men de förbjuder inte sina anställda att använda någon applikation.

– Tekniskt sett är det så att en anställd skulle kunna ha laddat hem appen Tiktok på sin tjänstemobil men jag tvivlar starkt på att man skulle gjort det, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Enligt försvarets riktlinjer tillåts anställda bara att installera appar från officiella marknadsplatser på sina tjänstemobiler. De uppmanas även att avstå från appar och inställningar i appar som kräver högre eller fler behörigheter än vad som är rimligt för funktionen i appen, till exempel åtkomst till kamera och minneskort.

– Vi har ganska mycket verksamhet där man inte kan ta med sig sin mobiltelefon över huvud taget. Man får lämna den utanför rummet där man har möte eller lämna den hemma om man ska ut på övning, säger Therese Fagerstedt.

Ja, nej och nja

Anställda ska även stänga av platspositionering, även kallat geotaggning, på mobilen när de är på arbetsplatsen eller ute på övning.

Anställda på Regeringskansliet får bara ladda ner arbetsrelaterade appar på arbetsgivarens mobiler och datorer. Även när det gäller arbetsrelaterade appar uppmanas de vara försiktiga, mer än så vill myndigheten inte säga om sitt säkerhetsarbete.

Även Polismyndigheten är restriktiv med att kommentera sin hantering av it-säkerhet. Men i myndighetens riktlinjer för mobil elektronisk utrustning står att känslig information bara får hanteras genom polisens egna program och appar. Alla anställda måste även genomgå en säkerhetskurs för användning av tjänstemobiler.

”Utvärderar risken”

Det svenska teknikföretaget Ericsson har i dagsläget inga restriktioner när det gäller Tiktok, men de poängterar att det kan komma att ändras.

”Vi utvärderar kontinuerligt risken i vår IT-miljö och fattar beslut om vilka applikationer som vi inte tillåter”, skriver bolaget i en kommentar till TT.

Även på Ericsson uppmanas anställda att bara ladda ner arbetsrelaterade appar på tjänstetelefoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.