Försvarsmakten: Hotet mot Sverige har ökat senaste veckorna

Uppdaterad
Publicerad

Hotet mot Sverige har ökat på flera olika områden de senaste veckorna, uppger Försvarsmakten och Must vid en pressträff.

– I den ryska verktygslådan finns bland annat påverkansoperationer, misskreditering av viktiga personer, cyberangrepp och sabotage, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.

Försvarsmakten kommer under den närmsta tiden ha regelbundna pressträffar med anledning av säkerhetsläget och kriget i Ukraina. På torsdagen hölls en första pressträff, där Försvarsmakten och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must, gav en lägesrapport.

Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten, uppger att hotet mot Sverige har ökat de senaste veckorna.

Kriget i Ukraina

– De senaste månaderna har signifikanta faktorer tillkommit, säger Claesson.

Han nämner invasionen av Ukraina, Rysslands stärkta grepp om Belarus och Rysslands band till Kina.

Ryska reaktioner på sanktioner, och stöd till Ukraina och landets militär, kan komma att riktas mot Sverige.

– I den ryska verktygslådan finns bland annat påverkansoperationer, misskreditering av viktiga personer, cyberangrepp och sabotage, säger Claesson.

Must: Höjd risk för påverkansförsök

Underrättelsehotet mot Sverige ligger kvar på en hög nivå sedan 2016, uppger Jan Kinnander, chef för Säkerhetskontoret på Must.

Han uppger att risken för ryska påverkansoperationer, så kallad subversion, är förhöjd. Risken för sabotage genom fysiskt aktivitet eller cyberaktiviteter bedöms som låg, men man vidtar ändå extra skyddsåtgärder.

Jan Kinnanders uppfattning är att MSB:s hemsida låg nere i förra veckan på grund av en överbelastningsattack.

-Min uppfattning är att det är det, men jag har inte detaljerna kopplade till MSB:s sida. Det är väldigt ofta det är tekniska fel också så det behöver inte vara ett antagonistiskt hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet