Regeringen presenterar två försvarspaket – borgerliga partier kräver mer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa ytterligare på försvaret – men försvarsministern vill inte avslöja hur de föreslagna paketen ser ut.

Flera oppositionspartier kräver klara besked och större satsningar.

– Vi fick inte besked i den mest centrala frågan, säger Pål Jonson (M).

Under torsdagen träffades Försvarsberedningen och regeringen för att diskutera ökade anslag till försvaret. Regeringen har tidigare aviserat att man vill satsa mer på försvaret, något statsminister Magdalena Andersson (S) också framhöll i sitt tal till nationen på tisdagen.

Men de borgerliga representanterna var besvikna över utfallet.

Försvaret – Val 2022

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson tycker att försvarsbudgeten ska uppgå till två procent av Sveriges BNP.

– Vi har haft samtal men tyvärr får vi konstatera att det Magdalena Andersson sa om mer pengar inte tydliggjorts. Vår uppfattning är att vi, precis som Tyskland, radikalt behöver öka våra försvarsanslag, säger Kristdemokraternas Mikael Oscarsson.

Säger Peter Hultqvist nej till att tillföra ytterligare pengar förutom det som finns i försvarsbeslutet?

– Du får fråga honom själv, det är lite oklart vad han menar. Men här är det tydligt att det behövs friska pengar, säger Mikael Oscarsson.

M: Fick inte besked

Inte heller Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson var nöjd med dagens besked.

– Vi fick inte besked i den mest centrala frågan om regeringen är villig att skjuta till mer pengar till försvaret, säger han efter mötet.

– Statsministern har utlovat att det ska komma mer pengar till försvaret och då förväntar vi oss att man ska leverera besked.

Hultqvist vill inte avslöja innehållet

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade på en efterföljande pressträff att man siktar på två kommande försvarspaket.

– Vi har inriktningen att åstadkomma ett paket som handlar om förstärkningar 2022.

Efter den 15 mars ska arbetet med ytterligare ett paket inledas som sträcker sig över flera år och som ska innehålla ”substantiella förstärkningar” till Försvarsmakten.

– Innehållet tänker jag inte gå in på utan det får redovisas när arbetet är klart, säger Hultqvist.

Försvarsberedningen utgör ett forum för konsultationer mellan regeringen och representanter för de politiska partierna i riksdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret – Val 2022

Mer i ämnet