• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

”Opinionens ja till Nato öppnar vägen för S”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kriget i Ukraina och den säkerhetspolitiska debatt som utlösts i Sverige har i grunden förändrat den svenska Nato-opinionen. För första gången är nu mer än hälften av väljarna för ett Nato-medlemskap, enligt Novus. Det öppnar vägen för politikerna att föra Sverige in i Nato.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den svenska opinionen i Nato-frågan var länge djupt splittrad. Under lång tid var opinionen tredelad. En tredjedel var för, en tredjedel emot och den sista tredjedelen var osäker.

Rysslands anfall mot Ukraina har påverkat denna opinion kraftigt och för första gången är nu mer än hälften av väljarna för ett Nato-medlemskap. I Novus senaste undersökning säger 51 procent ja till ett medlemskap, medan 24 procent säger nej. Båda förändringarna är statistiskt säkerställda.

Sverige och Nato

Ännu större blir stödet för ett svenskt medlemskap om Finland samtidigt går mer i Nato. Då anser 64 procent att Sverige ska gå med och endast 19 procent är emot.

Det starka opinionsstödet för ett Nato-medlemskap får betydelse för den fortsatta politiska processen, inte minst för Socialdemokraternas beslut i frågan.

”Enklare för S-partiledning”

Ju större opinionsstödet är för ett medlemskap, desto enklare lär det bli för den socialdemokratiska partiledningen att övertyga partiet om ett ja.

Enligt Novus finns dessutom en klar majoritet bland S-sympatisörerna för att gå med i Nato om Finland gör det. Då säger 58 procent av S-väljarna ja, medan 18 procent säger nej.

Socialdemokraterna har annars varit emot ett Nato-medlemskap under lång tid. En positionsförändring i en så här viktig fråga kräver en utförlig argumentation.

Den har redan inletts i och med att statsminister Magdalena Andersson öppnat för ett Nato-medlemskap och beskrivit hotet från Ryssland. Samtidigt svänger nu Aftonbladet, den tyngsta socialdemokratiska ledarsidan i landet, i frågan. Aftonbladets ledarsida är inte längre för fortsatt alliansfrihet, utan vill ha ett svenskt Nato-medlemskap. Även detta ska ses som ett uttryck för den omsvängning som nu sker inom Socialdemokraterna.

Samtidigt pågår överläggningar mellan regeringen och riksdagspartierna om säkerhetspolitiken och Nato. Dessa överläggningar ska vara slutförda i maj.

”Finskt medlemskap troligt”

På andra sidan Östersjön, i Finland, pågår en liknande process. Där har man kommit längre i frågan. Den finländska regeringens redogörelse i Nato-frågan, som lämnades över till riksdagen förra veckan, innehöll tydliga formuleringar som signalerar att ett Nato-medlemskap är troligt.

Samtidigt besökte Finlands statsminister Sanna Marin Stockholm för att träffa sin svenska motsvarighet Magdalena Andersson. Båda betonade betydelsen av att länderna gör samma säkerhetspolitiska vägval. Ingen uttalade någon kritik mot Nato. I stället varnade de för rysk aggression. Budskapet var alltså tydligt och även detta har sannolikt påverkat den svenska opinionen.

Efter angreppet på Ukraina är det uppenbart att allt fler väljare ser Ryssland som ett potentiellt hot även mot Sverige. Samtidigt anser hälften av väljarna att ett Nato-medlemskap skulle göra Sverige säkrare.

Tidigare har de borgerliga partierna (M, KD, C och L) varit för ett medlemskap, medan övriga partier har sagt nej. Först ut att signalera en omsvängning var Sverigedemokraterna, som nu öppnar för att säga ja under förutsättning att också Finland går med i Nato.

Från Socialdemokraterna är det bland annat Magdalena Anderssons uttalanden som indikerar att en omsvängning är på gång. Fullföljs denna omsvängning finns en bred majoritet i riksdagen för ett medlemskap.

Missa inget inför valet! Prenumerera på SVT:s politiknyhetsbrev här

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sverige och Nato

Mer i ämnet