Foto: TT

Försvarsministern: ”Militära förmågan i Sverige måste öka”

Uppdaterad
Publicerad

I kvällens Aktuellt meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att den militära förmågan i Sverige måste öka efter den bekräftade kränkningen av svenskt vatten i oktober.

– Vi kommer att genomföra en särskild analys av vår ubåtsjaktsförmåga när det gäller förbättringspotentialer och när det gäller styrkor. Vår inriktning är att den militära förmågan i Sverige måste öka. Det som nu har skett är oacceptabelt, det är en grov kränkning, säger försvarsministern.

Han är liksom ÖB Sverker Göranson fullständigt övertygad om att svenskt territorium har kränkts.

– Det råder inga tvekan om att en främmande makt med en mindre ubåt varit i den svenska skärgården. Jag är hundraprocentigt övertygad, annars skulle jag inte uttryckt mig på det sätt jag gjort i dag, säger Sverker Göranson.  

Kan inte peka ut ett land

Peter Hultqvist säger att det faktum att regeringen nu går ut med information om det som skett är en signal till omvärlden.

– Det är allvarligt och det är därför vi går ut offentligt och redovisar så långt vi kan med hänsyn till försvarssekretess. Det här är en signal till omvärlden där vi lägger alla korten på bordet om vad som har hänt och där vi också säger att försvarsmakten har fulla befogenheter att hantera den här typen av situationer.

Försvarsmakten har ett strikt system med olika kriterier som ska uppfyllas på en femgradig skala för att bekräfta kränkningar. Men trots att Försvarsmakten är övertygad om att kränkningen har ägt rum, kan ÖB inte säga vilket land som legat bakom den.

– För att med säkerhet kunna beskriva nationalitet så måste ubåten tvingat till ytan, det har vi inte kunnat. Alla vi länder som opererar med ubåtar har förutsättningar att kunna göra det, men det är inget likhetstecken att alla därmed gör det. Vi har kontroll på vissa som gör det, men inte på alla, säger Sverker Göranson.

”Underrättelseverksamhet mycket provokativ”

Folkpartiets ledare Jan Björklund pekar ut Ryssland som landet som ska ligga bakom kränkningen, men det är inget försvarsministern vill göra.

– Vi har i dag ingen nationell verifikation och därför ska vi inte prata om det heller.

Däremot talar Peter Hultqvist om ett förändrat säkerhetsläge i Sverige och en ambition om att samarbeta med andra nordiska länder inom ramen för partnerskapet med Nato.

– Jag vill inte säga att vi står inför ett akut hot, men vi måste förhålla oss till ett förändrat säkerhetsläge där vi har konstaterat ökad övnings- och underrättelseverksamhet under en mycket lång tid. Det finns inslag i den här verksamheten som är mycket provokativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet