KD:s partiledare Ebba Busch. Foto: Jessica Gow/TT

Förtalsanmälan mot Ebba Busch tas inte upp av JK

Uppdaterad
Publicerad

Förtalsanmälan som riktas mot KD-ledaren Ebba Busch tas inte upp av Justitiekanslern.

Anmälan kommer därför att gå tillbaka till särskilda åklagarkammaren som ska ta beslut om förundersökning ska inledas eller inte.

Justitiekanslern är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihets­brott. För att JK ska ingripa krävs det att yttrandefrihetsgrundlagen är tillämplig. Annars är det allmän åklagare som ska pröva om något brott har begåtts.

”Anmälan avser ett sådant uppgiftslämnande på soci­ala medier som inte ska prövas enligt yttrandefrihets­grundlagen. Justitie­kanslern är därför inte behörig åklagare i detta fall”, skriver JK i ett pressmeddelande.

– Det var väntat. Nu har jag ryggen fri, säger kammarchef Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren.

”Ärendet inte märkvärdigt”

Jakobsson tyckte att det fanns uppgifter i anmälan som tydde på att det kunde vara ett fall för JK. Nu får han ta ställning till hur fallet ska handläggas vidare, men det sker först om några dagar.

– Det här ärendet är inte märkvärdigt. Det har mycket lägre prioritet än exempelvis dödsskjutningar, det är bara massmedialt att det är sådant tryck.

– Jag förstår intresset men det är inget högprioriterat ärende hos mig eftersom jag sitter så uppbokad som jag gör, säger Jakobsson.

Anmälan om förtal kommer från ombudet i den hustvist som Ebba Busch är inblandad i. KD-ledarens kommentarer om ombudet på Facebook och Instagram och spridningen som dessa har fått gjorde att ombudet kom in med en förtalsanmälan den 24 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer