-En exceptionell situation, säger Lennart Nilsson på SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
Han är övertygad om att folks tilltro till ansvariga myndigheter vacklar efter de turer som varit kring både val och omval.
-Det är alldeles klart att det inte stärkt förtroendet.
Valsedlar på vift
Valet i höstas följdes av ovanligt många klagomål, bland annat från folk som nekats att rösta, om valsedlar på vift och oräknade förtidsröster.
-92 överklaganden är ett stort misslyckande, och också att beslutet om omval kom så sent, säger Lennart Nilsson, docent i offentlig förvaltning med region och demokrati som forskningsområden.
-Sverige är kanske världsmästare på att göra röstningen tillgänglig, att göra det lätt att rösta utan att gå över till röstning på nätet, men den här gången klarade man det bevisligen inte.
TT: Hur vet vi att det blir rätt nu då?
-Rimligen har man dragit lärdom genom att utbilda fler och mer systematiskt, både de som finns i vallokalerna och de som räknar rösterna.
TT: Två parlamentariska församlingar i Sverige som tillsatts på felaktiga grunder, hur allvarligt är det?
-Att det inte har gått rätt till är djupt otillfredsställande. Man kan inte upphöra att fatta beslut för den skull, men jag uppfattar det som att man i både Örebro och Västra Götaland undvikit att ta ställning i kontroversiella frågor och i stället skött det löpande.
TT