default_caption

Hatt sågar förslag i C-program

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för Centerpartiets ledare Annie Lööf fortsätter att sjunka. Samtidigt går partiets vice ordförande, Anna-Karin Hatt, ut och sågar förslaget till nytt idéprogram.

I dag kritiserar IT-ministern och Centerpartiets vice ordförande Anna-Karin Hatt förslaget till nytt idéprogram på sin blogg. Hon avvisar förslaget om plattare skatt och efterlyser i stället en starkare rättviseprofil i fördelningen av gemensamma resurser. Hon avvisar förslaget om månggifte, liksom förslaget att avskaffa skolplikten.

Vid en presskonferens lite senare i dag utvecklade hon sitt resonemang:

– Det finns ingen efterfrågan på månggifte i samhället. Man kommer till en punkt där det är viktigt att medlemmarna får en känsla för att vi i ledningen hör, förstår och ser att det finns vissa justeringar som behöver göras, säger hon till SVT Nyheter.

På bloggen kritiserade hon även programförslaget för att vara för smalt: ”Vår uppgift nu är inte att sära ut och skapa ett smalare centerparti, där färre känner sig hemma”, skriver hon.

Hon menar att stödet för partiledare Annie Lööf är starkt inom partiet och tycker inte att det är konstigt att Lööf varit så tyst om sina åsikter om idéprogrammet tidigare.

– Det är naturligt att om man är den yttersta ledaren så måste man vänta in hela organisationen innan man går ut och drar slutsatser, säger Anna-Karin Hatt till SVT Nyheter.

Även Anders W Jonsson tar avstånd

Centerpartiet har skakats av en inre kris ända sedan Per Ankersjö presenterade ett förslag till nytt idéprogram strax före jul.

Kontroversiella förslag som fri invandring, månggifte och slopad skolplikt har fått kritik från flera håll inom partiet under vintern. En hel rad distrikt har pratat ihop sig om att ta fram ett motförslag till extrastämman i slutet av mars.

I går kunde SVT Nyheter avslöja att flera toppar i Centerpartiets ledning, bland andra partitoppen Anders W Jonsson, tar avstånd från punkter i det omdiskuterade förslaget till nytt idéprogram.

Förtroendet för Lööf rekordlågt

Centerpartiets ledare Annie Lööf har fortfarande inte kommenterat idéprogrammet. Och i dag publicerar Expressen en förtroendeundersökning från Demoskop som visar att förtroendet för Lööf är sämre än någonsin.

På en skala från 1 (mycket litet förtroende) till 5 (mycket stort förtroende) får Annie Lööf ett snitt på 2,01. Då har hon tappat från 2,21 i oktobermätningen.

Bara sju procent säger att de har mycket eller ganska stort förtroende för Centerledaren. Hela 37 procent säger att de har mycket litet förtroende för Lööf.

I en Sifo-undersökning som publicerades i Aftonbladet i slutet av december fick Annie Lööf något bättre siffror, men även där tappade hon stort. Där svarade var femte att de hade stort eller ganska stort förtroende för henne – ett ras på fem procentenheter sedan i våras.

Bara Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson får lägre siffror i förtroendemätningar än Annie Lööf.

889 intervjuer har gjorts i Demoskops webbpanel. Resultatet har vägts med avseende på kön, ålder och partisympatier.

37 procent säger att de mycket litet förtroende för Lööf.
26 procent säger att de har ganska litet förtroende för Lööf.
Bara en procent säger att de har mycket stort förtroende.
Sex procent säger att de har ganska stort förtroende
23 procent svarar ”varken eller.”
7 procent svarar ”vet ej/ej svar.”

Undersökningen gjordes den 8 januari 2013. Bäst resultat får Fredrik Reinfeldt (M) med 3,29 på en skala från 1-5.

Ingen av förändringarna är statistiskt signifikanta.

(SVT)

  • Partiet är för en fri invandring.
  • Den fria rörligheten inom EU bör omfatta hela världen.
  • Definierar partiet som ett liberalt, decentralistiskt parti.
  • Vill ha ett plattare skattesystem med låga marginalskatter.
  • Begränsa antalet statliga myndigheter.
  • Begränsa mängden lagar och regler.
  • Slopa skolplikten: föräldrar och målsmän har plikten att se till att barnen får en god utbildning.

Källa: Centerpartiet (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet