Foto: TT

Fortsatt brist på allergiläkare i hela landet: ”Kan leda till livshotande tillstånd”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder fortfarande brist på allergiläkare i landet enligt flera experter. Många svårt allergiska får inte den hjälp de behöver, eller ens en riktig diagnos. För en del blir vardagen väldigt begränsad.

För Sofia Östling tog det 22 år att få komma till en allergiläkare och få rätt diagnos.

– När jag var liten fick jag på papper att jag var nötallergiker och att jag har astma, pälsdjurs- och pollenallergi. Först när jag blev vuxen så fick jag hjälp av en specialist på Södersjukhuset där jag fick gör provokationer på ägg, nötter och mandel, och så vidare. Då visade det sig att jag inte alls var allergisk mot det, berättar Sofia Östling.

LÄS MER: Nytt vaccin ger hopp

”Det kan leda till livshotande tillstånd”

Det finns 70 allergologer för vuxna i landet och 40 procent av dem är över 62 år, enligt Svenska föreningen för Allergologi. Även Läkarförbundet bekräftar att det är brist på allergologer. Bristen på allergiläkare leder inte bara till feldiagnostiseringar utan kan vara direkt farlig för de som inte får rätt vård.

– Det kan leda till livshotande tillstånd. Du kan få gå med en adrenalinpenna i fickan och vara beredd hela tiden att något ska hända, att du ska få i dig någonting eller att du ska träffa på en geting, eller ett läkemedel eller någonting som gör att du får en allergisk chock. Och det avlider många av, säger Maritha Sedvallson, förbundsordförande Astma och Allergiförbundet.

”Bara en tiondel får rätt vård”

Caroline Nilsson, som är ordförande för Svenska föreningen för Allergologi SFFA, bekräftar att resurserna inte räcker till. Många blir utan den vård de behöver och har rätt till.

– Det finns ju de som har en svår pollenallergi som behöver till exempel pollenvaccin som behandling, när vanliga läkemedel inte hjälper, och det vi kan erbjuda på barn- och ungdomssidan idag är hjälp åt ungefär en tiondel av de som behöver den här behandlingen. Vi har inte resurser till mer än så, säger Caroline Nilsson.

LÄS MER: Pollenexpertens bästa tips

Sofia Östling är en av dem som fallit mellan stolarna.

– När det gäller min astma så har jag inte varit behandlad. När jag har varit på mina kontroller så har dom sagt att ”vi ses om fem år”. Det har inte varit några uppföljningar alls, utan jag har fått medicin och sen har det varit bra så, berättar Sofia Östling.

I vissa landsting testar man inte barn för pollenallergi innan de nått skolålder, medan man i andra landsting utreder och behandlar även mindre barn mot pollenallergi.

LÄS MER: Läkare varnar: Akut brist på astma- och allergispecialister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.