Arkivbild. Foto: TT / SVT

Markant minskning av bekräftade coronafall i Sverige – men fler testas

Uppdaterad
Publicerad

Fler än någonsin testas i Sverige, trots det sjunker antalet positiva provsvar.

Enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport ökade antalet utförda coronatester i landet med 30 procent jämfört med veckan innan. Totalt gjordes 85 060 tester för pågående infektion under vecka 35. Av dessa var 1 329 tester positiva. Veckan innan gjordes 65 546 tester varav 1 767 var positiva.

Andelen positiva svar för de testade var 1,6 procent, en siffra som stadigt legat på mellan 3-4 procent under de 7 föregående veckorna. Alltså en markant minskning.

Coronapandemin

Nationellt har Sverige 12 fall per 100 000 invånare. Den motsvarande siffran för veckan innan var 16.

Oförändrad nivå på iva

Antalet personer som vårdas på iva med bekräftad covid-19 var på oförändrad nivå jämfört med de tre senaste veckorna.

De prover som samlats in från öppenvården till och med vecka 24 visar att 6 procent av de som testats hade antikroppar. Även sju procent av blodgivarna på nationell nivå har antikroppar, enligt den nya statistiken från Folkhälsomyndigheten.

Data justeras löpande

Folkhälsomyndigheten fortsätter att justera data och ytterligare 150 fall har tagits bort ur statistiken, enligt veckorapporten. Fallen är borttagna på grund av felaktiga provsvar.

Enligt myndigheten pågår kvalitetsarbete gällande provtagningen och antalet fall kan därmed komma att justeras ytterligare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet