Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortsatt paus i användandet av vaccinet från Janssen. Foto: EPA/ETIENNE LAURENT/TT

Fortsatt paus för vaccinering med Janssen

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har beslutat att pausa vaccinering med Janssens coronavaccin i alla åldersgrupper.

– Personer över 65 år kommer ändå kunna få vaccin av de andra tre sorterna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) kontaterade för några dagar sedan en möjlig koppling mellan Janssen-vaccinet (benämns ibland även som Johnson & Johnson) och de blodproppar som drabbat vissa vaccinerade.

Blodproppar med låg nivå av blodplättar har nu klassats som en mycket sällsynt men allvarlig biverkning kopplat till Janssens vaccin mot covid-19.

Sverige skulle få leverans med större mängder av Janssens vaccin i maj, men då vaccinet ändå inte rekommenderas till personer under 65 år har nu FHM beslutat att gå ut med rekommendationen att inte vaccinera någon åldersgrupp med Janssen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Blodproppar med låg nivå av blodplättar klassats som en mycket sällsynt men allvarlig biverkning kopplat till Janssens vaccin mot covid-19.

Tillräckligt från andra tillverkare

De biverkningar som rapporterats har främst drabbat yngre personer. För personer 65 år och äldre bedöms riskerna med att drabbas av covid-19 fortfarande värre än eventuella biverkningar från vaccinet, men FHM avvaktar:

– Vi tycker det är bättre att rekommendera de vaccin som vården nu är vana vid att använda. Personer över 65 år kommer ändå kunna få vaccin av de andra tre sorterna, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Stoppat i flera länder

Flera andra länder i Europa samt USA har valt att pausa användandet av vaccinet. Hittills har nästan sju miljoner amerikaner fått Johnson & Johnsons vaccin, som tillverkas av dotterbolaget Janssen. Fördelen med vaccinet är att bara en dos krävs för att bli färdigvaccinerad.

Vaccinet kommer från nederländska Janssen som är dotterbolag till den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson.

Det så kallade Janssenvaccinet tillverkas genom en specifik typ av ett adenovirus. Vaccinet använder viruset för att leverera en bit dna som i sin tur används för att tillverka spikeprotein.

Sars-cov-2 använder sig av spikeproteinet för att binda till cellerna. Med vaccinet kan kroppen tillfälligt själv bilda proteinet, som inte orsakar sjukdom, men får immunförsvaret att lära sig hur man försvarar sig mot den, vilket därmed ger ett skydd mot sars-cov-2.

Själva adenoviruset som används är modifierat för att inte reproducera sig i kroppen och orsaka sjukdom.

Källa: FDA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet