Fortsatt postutdelning varje dag

Uppdaterad
Publicerad

I våras kom beskedet att Postnord skulle börja dela ut posten varannan dag i vissa delar av landet. Det var tänkt att som ett större test som sedan skulle utökas till hela landet. Nu har alltså Postnord skjutit på den kritiserade planen på obestämd framtid.

Anledningen till den glesare postutdelningen var en kombination av mindre post att dela ut och att företaget behöver spara pengar på grund av de minskade intäkterna.

– Det här är ett resultat av att folk skickar färre och färre brev och då går ju brevvolymerna ner, säger Annemarie Gardshol, tillförordnad koncernchef och vd Postnord Sverige.

Många reagerade negativt på beskedet. Bland annat visade en undersökning av Sekotidningen att en majoritet av riksdagspartierna var emot en glesare postutdelning. Fackförbundet anmälde också Postnord för avtalsbrott. Även privatpersoner runt om i landet höjde sina röster.  

Svårt för äldre som inte kan ta emot digital post

En av dem som skrev en insändare var Hans-Peter Stülten från Nynäshamn.

Han ifrågasätter om det är rimligt att posten bara delas ut varannan dag och poängterar att alla inte kan hantera post på mejl.

– Det största problemet är framför allt kallelser till läkare och liknande. Det är viktigt att man får dem i tid och inte bara med ett par dagars varsel. Och digital post funkar inte för alla, speciellt inte för äldre. Då måste det vara så att posten kommer på papper.

Fler brev än väntat

Nu har alltså Postnord skjutit beslutet på framtiden.

– Vi ser att det här är en fråga som är viktig att jobba igenom på ett bra sätt. Vi ser just nu även en lite mindre nedgång på breven än vad vi hade planerat för i våra prognoser. Det gör väldigt stor skillnad för vårt ekonomiska resultat. Därför att vi sagt att vi ska fortsätta jobba med frågan och förbereda för ett test lite längre fram, säger Annemarie Gardshol.

– Jag tycker att det är utmärkt om de skjuter på det. Jag tycker att det vore ännu bättre om de stoppade det i papperskorgen där det hör hemma, säger Hans-Peter Stülten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.