• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Att prisindex ofta går upp i augusti, menar Lars-Erik Ericson, beror på att marknaden kommer igång igen efter sommarens semestertider. Foto: Kjell Gustafsson/TT

Fortsatt stabilitet på bostadsmarknaden

Publicerad

Prisförändringen på bostadsmarknaden var i augusti marginell. Enligt Valueguards HOX-index steg prisindex för privatägda bostäder i Sverige med 1,9 procent, vilket är i linje med hur marknaden brukar bete sig i augusti.
– Det är en normal utveckling för den här tiden på säsongen, säger Lars-Erik Ericson, VD på Valueguard.

I augusti steg prisindex för privatägda bostäder i Sverige med 1,9 procent jämfört med månaden innan, detta enligt företaget Valueguards så kallade HOX-index. Bostadsrättsindex steg med 1,0 och villaindex med 2,5 procent.

Justerat efter säsongseffekter är dock ökningen för privatägda bostäder marginell – endast 0,2 procent.

– Det är en fortsatt stillastående trend vi ser. Även om det till viss del går upp är det en normal utveckling för den här tiden på säsongen, säger Lars-Erik Ericson, VD på Valueguard.

Att prisindex ofta går upp i augusti, menar Lars-Erik Ericson, beror på att marknaden kommer igång igen efter sommarens semestertider.

– Juli är en speciell månad med få försäljningar, säger han.

Stillastående även i september

För att få en bra indikation om vart bostadsmarknaden är på väg har Valueguard även undersökt prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholm under de första två veckorna i september. Något som, enligt Lars-Erik Ericson, gett ett intressant resultat.

– Priserna under första halvan av september ligger kvar på samma nivå som i augusti. Förra året hade vi  en tydlig prisnedgång första veckorna i september, säger han.

Oro inför hösten

Ju längre hösten går desto tydligare väntas det bli om det finns ett överutbud av svårsålda bostäder som till slut kommer att dra ned priserna. I oktober förra året såg vi exempelvis den snabbaste nedgången sedan finanskrisen 2008.

– Många är oroliga för en ny nedgång, men det enda vi kan säga i nuläget är att vi ser en stabil inledning på en spänd marknad, säger Lars-Erik Ericson.

Stockholm: Bostadsrätter + 1,2 procent.  Villor + 1,4

Göteborg:  Bostadsrätter + 0,1 procent.  Villor + 5,4

Malmö: Bostadsrätter + 0,5 procent. Villor + 4,7

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer