Foto: TT

Majoritet av Moderaternas partidistrikt stödjer Anna Kinberg Batra

Uppdaterad
Publicerad

Trots kraven på moderatledaren Anna Kinberg Batras avgång har hon fortsatt stöd av majoriteten av distrikten, däribland flera stora, både i Stockholmsregionen och ute i landet.

SVT Nyheters rundringning visar att 21 av 22 distrikt stödjer Anna Kinberg Batra. Däribland finns Moderaterna i Stockholms stad och Moderaterna i Stockholms län.

– Anna har mitt förtroende, därför att Anna är en person som står för de humanistiska värderingar som behövs i dagens samhälle, säger ordförande för Moderaterna i Stockholms stad, Joakim Larsson, till TT.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Är stödet starkt för Anna Kinberg Batra i ditt partidistrikt?

– Ja, det är ingen som har hört av sig till mig under den här stormen de senaste dagarna med sådana diskussioner, säger Larsson.

LÄS MER: Moderaterna tappar stort i senaste SCB-mätningen

”Viktigare är att partiet enas”

Under gårdagen krävde Christian Gustavsson, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av partistyrelsen, öppet att Anna Kinberg Batra ska avgå.

Partisekreterare Tomas Tobé menar dock att hon sitter säkert:

– Ja, hon är väldigt inställd på att ta Moderaterna genom detta mycket allvarliga läge och vända det här.

På frågan om hur stort ansvar Anna Kinberg Batra har för det minskade stödet, säger Tobé:

– Allt är en kombination. Vi får alla rannsaka oss själva i detta läge men det viktigaste för Moderaterna är att enas.

LÄS MER: TV: Toppmoderat kräver öppet Anna Kinberg Batras avgång

Hotet om avsättning borta

SVT Nyheter inrikespolitiska kommentator Mats Knutson gör nu bedömningen att kuppen är över för den här gången.

– Om nu Stockholms län och Stockholms stad öppet deklarerar sitt stöd för henne, då går kraften ur det här försöket att avsätta henne. Det har ju spelats upp som att motståndet mot henne är som störst i Stockholm. Det här gör att hon i alla fall för stunden rider ut den värsta stormen. Men de senaste dagarnas öppna revolt inom Moderaterna visar hur underminerad hennes ställning är, säger han och tillägger:

– Ytterst är det opinionsmätningarna som avgör om hon kan sitta kvar. Där fick hon idag viss hjälp idag av SCB:s partisympatiundersökning. Visserligen backar Moderaterna kraftigt, men man hamnar inte alls på de låga nivåer som vi sett i den del andra mätningar. Läget kunde ha varit betydligt värre för Moderaterna. Många inom partiet hade befarat att de skulle ha hamnat på 14-15 procent. Nu ligger man på 18 procent, vilket är dåligt, med det är inte alls den katastrofsiffra som en del moderater befarade.

LÄS MER : Trots raset – visst andrum för M-ledaren

Så tycker distrikten

SVT Nyheter ringer samtliga distrikt inom Moderaterna och frågar om man ger Anna Kinberg Batra fortsatt förtroende som partiledare.

Blekinge – Ja

Dalarna – Ja

Gotland – Ja

Gävleborg – Ja

Halland – Ja

Jämtland – Ja

Jönköping – Ja

Kalmar – Ja

Kronoberg – Ja

Norrbotten – Ja

Skåne – Ja

Stockholms län – Ja

Stockholms stad – Ja

Sörmland – Ja

Uppsala – Ja

Värmland – Ja

Västerbotten – Ja

Västra Götaland – Ja

Västernorrland – Ja

Västmanland – Ja

Örebro – Ja

Östergötland – Nej

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet