Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fortsatt stor ökning av corona i världen: ”Tyvärr går det uppåt”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin är långtifrån över och antalet bekräftade smittofall av covid-19 fortsätter att öka kraftigt i Europa och övriga världen. Det berättade Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff.

– Trenden med ökade antal fall fortsätter tyvärr att går uppåt, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten rapporterade noll nya dödsfall under det senaste dygnet på torsdagens presskonferens. 97 532 personer har nu däremot totalt bekräftats smittade av covid-19 vilket är en ökning med 855 nya fall sedan i går. Och ser man till övriga världen fortsätter bekräftade smittofall att öka kraftigt.

– Vi har en fortsatt mycket allvarlig pandemi. Många länder har ett stort antal fall under den senaste veckan. Vi har över 35 miljoner fall och över en miljon avlidna i världen, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, och fortsätter:

– Andra länder har en mer stabil fas, andra har minskade tal. Men på det stora hela när man tittar på fall globalt på en vecka kan man se att det inte mattas av på totalen. Vi har fortsatt mycket stort antal fall globalt.

”Antal fall fortsätter tyvärr att går uppåt”

Hon lyfter också fram hur det ser ut i Europa och att det är oroväckande siffror.

– I EU/EEA och Storbritannien är stapeln oroväckande hög. Trenden med ökade antal fall fortsätter tyvärr att går uppåt. Vi har nu 3,7 miljoner fall och 193 000 avlidna i Europa.

När det gäller Sverige så fortsätter provtagningen att vara omfattande berättar Tegmark Wisel.

– Tittar vi mot bakgrund av att testningen fortsätter ligga högt, och vi bör ha en representativ statistik, så ser vi när vi tittar på antalet fall per vecka i Sverige, att det ser ut att mattas av. Ökningen ligger kvar på förra veckans nivå, men vi har fler dagar kvar på veckan så det går inte att dra slutsatser helt ännu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.