Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Strid om SD-samarbete inom Liberalerna Foto: Markus Hjortsman

Fortsatt strid om SD i Liberalerna

Publicerad

Frågan om hur Liberalerna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna fortsätter att splittra Liberalerna. I Munkedal hotas de två ledamöterna i kommunfullmäktige av uteslutning efter att ha gjort överenskommelser med Sverigedemokraterna. Men många i partiet är kritiska till detta och partiledningen ser nu ut att få frågan i knäet.

Inför riksdagsvalet 2018 beslutade Liberalerna att inte samverka med Sverigedemokraterna. Men i Munkedal har partiet gjort överenskommelser lokalt. Det har fått Förbundsstyrelsen i Väst att besluta de två ledamöterna i kommunfullmäktige i Munkedal ska uteslutas om de inte avbrutit allt samarbete senast den sista februari.  

– Jag tycker det är naivt att påstå sig att vara liberal om man går med på krav på ett parti som vill riva upp vår samhällsmodell, säger Soroush Rezai, ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Västsverige, som drivit på i frågan om uteslutning.

”Doftar lite Nordkorea över det”

Men Liberalernas gruppledare i skånska Svalöv, Torbjörn Ekelund, som också förhandlat med Sverigedemokraterna lokalt, tycker att det är orimligt med uteslutning.  

– Det är nästan så att det doftar lite Nordkorea över det.  Då kommer ingen att våga göra någonting om man inte har en välsignelse från den centrala nivån, det är inte bra, säger Torbjörn Ekelund.  

Eftersom det politiska landskapet har ändrats måste Liberalerna måste kunna komma överens också med partier man står mycket långt ifrån, menar Torbjörn Ekelund.

– Vi kan inte lägga oss platt, det blir som att lämna walk over, säger han.

Frågan kan hamna i partiledningens knä

Partiledningen i Stockholm vill för närvarande inte svara på några frågor i dag, de får ärendena om uteslutningarna i sitt knä först om beslutet överklagas, vilket sannolikt kommer att ske. 

I helgen ska partisekreterare Juno Blom träffa de inblandade i Västsverige. Fallet kan bli ett prejudikat och följs med spänning i hela partiet.  

– Nu är det lite vilda västern, man gör som man vill i olika kommuner och det är inte bra, säger  Soroush Rezai. 

– Det är viktigt för Liberalerna att en gång för alla få den här frågan utredd så att man kan gå vidare, säger Svend Dahl, chefredaktör på Liberala nyhetsbyrån.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer