Riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M). Arkivbild. Foto: Thomas Svenson/SVT

Förundersökning inledd mot Fredrik Kärrholm (M)

Uppdaterad
Publicerad

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om grovt förtal mot den moderata riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm, efter att han polisanmälts av socialdemokraten Jamal El-Haj.

– Jag har inlett förundersökning. Nu ska jag skriva direktiv till polisen, inga förhör har hållits ännu, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck.

Det var den 26 oktober som riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) polisanmälde Fredrik Kärrholm (M) för förtal. I anmälan hänvisar El-Haj till flera inlägg som Kärrholm har skrivit på plattformen X, där Kärrholm bland annat påstått att El-Haj har kopplingar till terrororganisationen Hamas.

– Jag står för det jag har sagt, sa Fredrik Kärrholm (M) då till SVT.

Kärrholm: Står för det jag sagt

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver Kärrholm nu:

”Jag står för det jag skrivit och sagt. Det behöver kunna framföras. Jag hade hellre mött Jamal El-Haj i en demokratisk debatt än i en rättsprocess. Men jag välkomnar förundersökningen som förhoppningsvis kan tydliggöra yttrandefrihetens gränser i den politiska debatten.”

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, säger till Ekot att Kärrholm kommer fortsätta sitt arbete i riksdagen under utredningen. Karlsson säger även att han anser att polisanmälan är ”politiskt motiverad”.

Jamal El-Haj: ”Positivt och viktigt”

När SVT Nyheter tidigare har pratat med Jamal El-Haj skrev han i en kommentar:

”Ledamotens uttalande i media saknar grund och har inneburit skada för mig som folkvald politiker. Det är för mig oerhört allvarligt att en moderat riksdagsledamot och dessutom polis sprider rena lögner.”

Under fredagen fick SVT Nyheter en kommentar från El-Haj om åklagarens beslut:

”Det är positivt och viktigt att en förundersökning är inledd så att saken prövas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.