Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamal El-Haj (S) har polisanmält Fredrik Kärrholm (M) för förtal. Foto: Riksdagen/SVT

Jamal El-Haj (S) polisanmäler moderat riksdagsledamot för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) polisanmäler moderaten Fredrik Kärrholm för förtal. I anmälan hänvisar El-Haj till flera inlägg som Kärrholm har skrivit på plattformen X, där Kärrholm bland annat påstått att El-Haj har kopplingar till terrororganisationen Hamas.

– Jag står för det jag har sagt, säger Fredrik Kärrholm (M) till SVT.

Enligt polisanmälan har S-politikern Jamal El-Haj under den senaste tiden blivit utsatt för anklagelser som enligt honom själv ”vida överskrider gränserna för vad som kan och bör tålas i den politiska debatten”.

Hans anmälan är riktad mot den moderata riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm, med anledning av flera inlägg han skrivit på plattformen X. Ett av inläggen som El-Haj nu vill att polisen utreder som förtal publicerades den 20 oktober i år och lyder:

”Socialdemokraternas riksdagsledamot Jamal El-Haj är en säkerhetsrisk. Han har kopplingar till Hamas och sprider desinformation. Magdalena Andersson måste ta ansvar och initiera ett uteslutningsärende”.

– Jag står för det jag har sagt. Det finns objektiva omständigheter som jag har påpekat, säger Fredrik Kärrholm.

Deltog i kritiserad Palestina-konferens

Jamal El-Haj har tidigare fått kritik för att ha deltagit i europeiska palestinska konferensen i Malmö i maj där han även synts på bild tillsammans med en utpekad ledare från terrorstämplade Hamas. Utrikesminister Tobias Billström har tidigare kallat S-politikerns agerande ”mycket allvarligt”.

I SVT:s partiledardebatt den 8 oktober riktade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kritik mot Socialdemokraterna och frågade var trovärdigheten är när man inte utesluter riksdagsledamöter som ”uppenbarligen har kopplingar till Hamas”.

SVT Nyheter har pratat med Jamal El-Haj som inte vill ställa upp på intervju, men skriver i en kommentar:

”Ledamotens uttalande i media saknar grund och har inneburit skada för mig som folkvald politiker. Det är för mig oerhört allvarligt att en moderat riksdagsledamot och dessutom polis sprider rena lögner.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.