Tv-profilen greps för misstänkt sexköp den 14 maj 2020 i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl, TT

Två män häktas misstänkta för människohandel

Uppdaterad
Publicerad
Två män häktas misstänkta för människohandel och grovt koppleri. Ärendet har kopplingar till den förundersökning som pågår mot en tv-profil som misstänks för oaktsam våldtäkt och köp av sexuell tjänst.

Den misstänkta människohandeln kopplas till den lokal på Östermalm där ett antal män greps för sexköp den 14 maj, däribland tv-profilen.

– Det finns en koppling till den adressen, där den här insatsen gjordes, säger kammaråklagare Paulina Brandberg som nu leder utredningen vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Åklagarmyndigheten vill i dagsläget inte ge någon ytterligare information om vad dessa kopplingar består i.

Gripna på flygplats

Männen är i 30-årsåldern och är medborgare i Rumänien. De greps på Skavsta flygplats i fredags.

– Det fanns både en flyktfara och en så kallad kollosionsfara, en risk att de kunde påverka utredningen samt en risk för fortsatt brottslighet, säger Paulina Brandberg.

Männen är misstänkta för grovt koppleri i bland annat Stockholm och människohandel i bland annat Stockholm och Nyköping. Båda männen nekar till brott.

– Jag kan säga att det är ett flertal kvinnor som vi menar kan vara målsägande i det här ärendet. Men hur många de är och deras identitet kan jag tyvärr inte gå in på. Ursprungsland kan jag inte heller gå in på, säger Brandberg.

Erkände sexköp

Misstanken om människohandel har lett till att även utredningen mot tv-profilen har lämnats över till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som hanterar alla ärenden om misstänkt människohandel hos Åklagarmyndigheten.

Tv-profilen intervjuades i tv efter att han greps och erkände då att han köpt sex.

Uttalandet resulterade i flera anmälningar om oaktsam våldtäkt.

Tv-profilen togs på bar gärning när polisen slog till mot flera sexköpare på Östermalm och i Vasastan den 14 maj. Totalt lagfördes elva män i razzian, enligt tidigare uppgifter i SVT.

Insatsen leddes av Norrmalmspolisen. På plats vid razzian var även polisens ungdomsgrupp, människohandelsgrupp och socialförvaltningen.

Fakta sexualbrott

Visa

Fällande domar där köp av sexuella tjänster är huvudbrottet

2018   279 st

2017   194 st

2016   270 st

2015   282 st

2014   260 st

2013   238 st

2012   319 st

2011   350 st

2010   336 st

Sedan den 1 juli 2018 har Sverige en sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet – är det inte frivilligt så är det olagligt. Domstolarna ska särskilt beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.

Två nya brott har också införts: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningspersonen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte en sådan avsikt – om personen varit grovt oaktsam i frågan om den andra deltar frivilligt eller inte.

Källa: Brå, Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer