SCA:s förre vd Jan Johansson går fri. Foto: TT

Förundersökning kring misstänkta SCA-mutor läggs ner

Åklagaren har idag beslutat att lägga ner förundersökningen om mutbrott mot företrädare för SCA. Misstankarna har gällt bolagets jaktresor och hur bolagets privatflyg använts.

Det var efter att SCA:s jaktrepresentation uppmärksammades i media som Riksenheten mot korruption inledde en förundersökning mot bolaget i början av 2015. Dessutom fanns uppgifter som gjorde att befattningshavare i bolaget misstänktes han yttjat SCA:s affärsflyg för privata ändamål, men på SCA:s bekostnad. Två personer delgavs därför misstanke om trolöshet mot huvudman. Två revisorer som låtit sig bjudas på jaktaktiviteter delgavs även misstanke om tagande av muta för sitt deltagande.

LÄS MER: SCA har inte betalat bolagsskatt på tio år

Misstänkta brott preskriberade

Det har hållits förhör med ca 25 personer i utredningen. De jaktresor som bedömts har gällt inbjudningar och deltagande av personer inom bankvärlden under åren 2010-2011.

– Bedömningen i dag är att dessa gärningar är preskriberade. Förundersökningen ska därför läggas ned i denna del, säger kammaråklagare Thomas Forsberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: SVT avslöjar: SCA skatteplanerade för miljardbelopp

Kan inte motbevisas att resor skett i tjänsten 

När det gäller utredningen kring bolagets flygplan har den omfattat ett flertal resor där anställda hos SCA nyttjat affärsflyget till resmål där även olika idrottsevenemang utspelat sig. Det har bland annat gällt resor till EM i fotboll i Ukraina, VM i Brasilien och OS i London samt rena semestervistelser.

– De misstänkta har invänt att resorna har föranletts av olika tjänsteärenden, vilket jag inte kan motbevisa. Bolaget SCA har också ansett att det inte lidit skada av att affärsflyget använts, säger Thomas Forsberg. Förundersökningen läggs därför ned även i denna del, eftersom det inte kan bevisas att brott föreligger på objektiva grunder, enligt åklagaren

LÄS MER: SCA uppstyckat i två bolag

Revisorerna varnades för jakten

De två revisorer som varit med på jaktaktiviteter 2011-2014 i samband med seminarier har delgivits misstanke om tagande av muta. Revisorsnämnden har därför gett de två revisorerna en varning.

– Kammarrätten har funnit att revisorernas agerande bryter mot det regelverk de har att följa. Enligt min bedömning är dock agerandet, såvitt jag kan bevisa, inte otillbörligt i sådan grad att det bryter mot bestämmelserna om mutbrott. Därför anser jag inte att jag kan förvänta mig en fällande dom, säger Thomas Forsberg.

– Dessutom anser jag att, om förfarandet skulle träffas av bestämmelserna om mutbrott, att det avser ett brott som inte kan förväntas leda till en strängare påföljd än böter. Då är det faktum att de tilldelats en varning en omständighet som talar för att man inte också ska väcka åtal för gärningarna. Förundersökningen ska därför läggas ned även i denna del.

LÄS MER: SCA:s tidigare vd Jan Johansson delgiven misstanke

Fakta: SCA-härvan

Visa

Under vintern 2014/2015 avslöjade Svenska Dagbladet SCA-direktörernas flitiga användande av koncernens privata affärsflyg. Det fick till följd att flera av Sveriges mest inflytelserika direktörer tvingades bort från det mäktiga Industrivärden, huvudägare i SCA, Ericsson, Sandvik, Handelsbanken med flera storbolag.

Bland annat användes bolagets privatjet till lyxiga jaktresor och fotbolls-VM i Brasilien.

Vd:n Jan Johansson tog vid flera tillfällen med sig sin fru på flygningar, och hon har även flugit ensam i planet till en kostnad på omkring en miljon kronor. SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf har också själv använt företagets tre flygplan för jaktresor, ibland ensam och ibland med endast sina hundar som medresenärer. Även flera näringslivstoppar har fått resa med SCA:s privatjet.

I spåren av avslöjandena tvingades Sverker Martin-Löf, ordförande i SCA och i huvudägaren Industrivärden, bort från sina poster. Även Industrivärdens vd och tilltänkta ordförande Anders Nyrén fick flytta på sig.

Dessförinnan fick SCA:s vd Jan Johansson sparken.

Källa: SvD, TT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer