Id-kontroller infördes i natt vid tågstationen på Kastrups flygplats. Danmark följde snart efter och införde kontroller vid tyska gränsen. Foto: TT

Förvirrat vid gränsen efter de nya id-kontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Danmark införde tillfälliga id-kontroller vid gränsen mot Tyskland bara timmar efter Sveriges krav på id-kort. Men det råder förvirring kring vilka id-kort som gäller för resa till Sverige från Danmark. Flera personer uppges ha stoppats från att resa – trots att de ska ha haft giltiga handlingar.

Omkring 10.000 resenärer har passerat Kastrup under dagen. Färre än 100 har avvisats, säger DSB:s informationschef Tony Bispeskov. Förseningarna har legat på runt tio minuter, mindre än DSB räknat med. Vissa av avgångarna har varit fullpackade med folk.

Tidigare på måndagen nekades resande med svenska id-kort som utfärdats av Skatteverket. Inte heller norska id-kort dög. På eftermiddagen backade DSB och uppgav att alla europeiska id-kort gäller på resor från Danmark till Sverige.

Sverige inför gränskontroller

– Om ID-kortet uppfyller kraven godkänns det, säger DSB:s presstalesperson.

Fullständigt namn

Men trots att DSB gått ut med ny information råder stor förvirring på Kastrup. Flera personer fick inte resa över sundet trots giltiga handlingar.

– En vakt har inte släppt igenom resenärer och sedan har en annan gjort det. Några franska studenter i Sverige och personer med svenskt uppehållstillstånd fick inte det, säger Niels Paarup-Petersen, centerpartist i regionfullmäktige och representant från Öresundsrevolutionen, en kampanj som är kritisk till de nya kontrollerna.

Fotolegitimation måste innehålla uppgifter om innehavarens fullständiga namn, personnummer eller födelsedatum, serienummer, innehavarens underskrift samt uppgifter om giltighetstid och utfärdande myndighet.

Liten effekt

Gränskontrollerna tycks inte ha fått effekt på antalet flyktingar som söker sig till Malmö. Sedan id-kontrollerna infördes har enbart ett antal flyktingar nekats att resa eftersom de saknade giltig legitimation.

– Men jag kan inte säga hur många. Jag tror inte det är jättemånga, säger en talesperson på DSB till TT.

Det är oklart vad som händer med de flyktingar som nekas att resa.

400 soldater sätts in

På måndagseftermiddagen stod det klart att 400 soldater från det danska försvaret ska hjälpa till med id-kontrollerna vid gränsen till Tyskland. Och Danmarks beslut att införa tillfälliga id-kontroller kommer att ha inverkan på hela EU.

– Fler länder kommer att tvingas införa interna gränskontroller, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Sveriges krav på id-kort kan bana väg för en ny europeisk flyktingpolitik som kan begränsa den fria rörligheten ytterligare.

– Man kommer nå fram till en punkt där det blir så kostsamt och smärtsamt att det faktiskt gör mindre ont att sätta sig ner och försöka ta tag i att utforma en ny flyktingpolitik än att låta bli, säger Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

Tyskland kritiska

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson välkomnar det danska beslutet om gränskontroller.

– Jag ser positivt på det. Men det borde ha kommit tidigare. En stor del av våra problem har ju uppstått därför att Danmark fungerat som ett transitland för flyktingar, vilket strider mot Schengen-reglerna, säger han till TT.

Tysklands regering är kritisk. Sveriges och Danmarks agerande bidrar till att Schengen-samarbetet nu är i gungning, menar UD-talesmannen Martin Schäfer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet