Helge Fossmo Foto: Jan Düsing / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fossmo får straffet tidsbestämt

Uppdaterad
Publicerad

Livstidsdömde Knutbypastorn Helge Fossmo får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 24 år, enligt Örebro tingsrätt.

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse 2004. Med livstidsstraffet omvandlat till 24 år innebär det att han skulle bli villkorligt frigiven 2020, då han avtjänat två tredjedelar av straffet (16 år).

Tingsrätten konstaterar bland annat att risken för att Helge Fossmo återfaller i brottslighet av allvarligt slag är låg.

– I de här målen kollar man i första hand om det finns en konkret och beaktansvärd risk att den som dömts till livstid kan återfalla i allvarlig brottslighet. I det här fallet har både Kriminalvårdsverket och Rättsmedicinalverket funnit att risken för återfall är låg och därför har tingsrätten slagit fast att det inte finns något hinder för att tidsbestämma Helge Fossmos straff, säger Lars-Erik Hulth, rådman vid Örebros tingsrätt, till SVT.

Hur har ni kommit fram till att straffet ska tidsbestämmas till 24 år?
– Vi anser att omständigheterna kring själva brotten han är dömd för, det vill säga anstiftan till mord och anstiftan till försök till mord i två fall, är särskilt försvårande och då säger Högsta domstolens praxis att det tidsbestämda straffet ska vara 24 år.

Risk för återfall låg

Hans sociala nätverk ses som hans främsta skyddsfaktor mot återfall och inget framkommer enligt domstolen som tyder på att Fossmo i framtiden kommer att förlora detta.

Helge Fossmo har genomfört flera obevakade permissioner utan anmärkning och Rättsmedicinalverket rankar hans risk för återfall som låg på en tregradig skala.

Domstolen tar också fasta på att Helge Fossmo inte har begått några allvarliga överträdelser under tiden i fängelse, och att han har medverkat till att främja sin anpassning i samhället.

Dömd för anstiftan till mord och mordförsök

Fossmo var tidigare pastor och föreståndare i församlingen Knutby Filadelfia öster om Uppsala. I januari 2004 hittades hans 23-åriga fru mördad. I huset intill hittades en 30-årig man, make till pastorns älskarinna, skottskadad.

En kvinna som varit barnflicka i familjen dömdes för mord och mordförsök på pastorns 23-åriga fru och för mordförsök på den skottskadade mannen.

Helge Fossmo dömdes för anstiftan till mord på sin andra hustru och anstiftan till två mordförsök. Han åtalades även för att ha mördat sin första fru, som dog i badkaret 1999, men Fossmo friades.

Blandade känslor hos Fossmo

– Jag har precis talat med min klient om saken, och han upplever det förstås som positivt att straffet är tidsbestämt – att man går från en fullständig ovisshet till en visshet, säger Fossmos ombud Anton Strand.

Han tycker inte att beslutet var oväntat utan att praxis pekat mot ett tidsbestämmande.

Samtidigt anser Strand att det finns stöd i praxis för ett straffvärde på 18-21 år.

– Därför blir det blandade känslor hos min klient, säger han.

Senast den 12 november måste ett eventuellt överklagande lämnas in. Fossmo har ännu inte bestämt hur han ska göra.

Åklagaren överklagar

Däremot anser Tomas Olsson, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Karlstad, att beslutet är felaktigt. 

– När det är så här väldigt lång tid innan han ska friges så är det lämpligt med en förnyad riskbedömning närmare inpå, säger Olsson.

Det är alltså främst att det görs en tidsbestämning som han är kritisk till och som gör att han kommer att överklaga beslutet.

– Sedan är jag inte helt övertygad om att längden på fängelsestraffet är tillräcklig. Det har jag inte tagit ställning till. Men det är tveksamt om det inte ska vara något högre, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knutbymordet

Mer i ämnet