Fredrik Wallin, talesperson FRA. Foto: SVT

FRA: Smickrande beskrivning i NSA-dokument

Publicerad

FRA vill inte kommentera de dokument med uppgifter om att den svenska myndigheten spionerar på Ryssland åt USA och dess nationella säkerhetsmyndighet NSA. Men man medger att man har en samverkan med motsvarande organisationer i andra länder.

När SVT:s reporter visar upp de dokument som Uppdrag granskning har tagit fram så blir svaren från FRA:s talesperson Fredrik Wallin i stort sett de samma oavsett vad frågan är: Inga kommentarer.

Är det riktigt som USA och NSA säger att ni lyssnar på de ryska toppolitikerna och skickar vidare de underrättelserna till USA?

– Jag kan tyvärr inte kommentera den här typen av uppgifter överhuvudtaget. Vi kan inte kommentera detaljer om våra samarbeten eller vad gäller underrättelsearbetet, säger Fredrik Wallin.

Han kan heller inte säga om de uppgifter som SVT visar ligger inom ramen för vad FRA som myndighet bör ägna sig åt.

– Det har ju förekommit många olika uppgifter på sista tiden och en del av dem är missförstådda och en del motsägelsefulla, så jag kan tyvärr inte kommentera det här.

Och svaret att FRA inte kan kommentera upprepas på samtliga frågor om de uppgifter som SVT visar upp.

”Arbetar bara för svenska myndigheter”

Men när SVT:s reporter läser upp den del av ett dokument där NSA beskriver FRA som en ledande partner för ryska mål så skrattar Fredrik Wallin till.

– Det låter ju väldigt smickrande. Men tyvärr, den typen av uppgifter kan jag inte kommentera.

Hur självständiga är FRA i förhållande till NSA?

– FRA har en samverkan med motsvarande organisationer i andra länder, det finns ett tydligt lagstöd för det. Vi har en samverkan inom ramen för de inriktningar som vi har från svenska myndigheter för att bättre kunna utföra dem. Men vilka länder vi samverkar med och exakt vilka underrättelseområden det gäller kan vi inte kommentera.

Finns det någon annan myndighet eller instans utanför Sverige som kan ge uppdrag åt FRA?

– Vi arbetar bara för svenska myndigheter men vi kan ha en internationell samverkan för att bättre kunna utföra de inriktningar som vi har från våra svenska uppdragsgivare.

Inte heller vid NSA vill man i nuläget kommentera innehållet i dokumenten. Så här skriver man i ett svar till SVT: ”We are not going to comment publicly on every specific alleged intelligence activity, and the US government has made clear that the United States gathers foreign intelligence of the type gathered by all nations”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet