Foto: Anders Strömquist/SVT

Frågor och svar om älg med älgforskaren Fredrik Stenbacka

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Stenbacka, forskningsingenjör vid SLU (Institutionen för vilt, fisk och miljö), svarade på tittarnas frågor om älgens liv, vandring, horn och GPS-märkningar i Den stora älgvandringen-chatten. Här finns alla frågor och svar samlade.

Fet text = Tittarfråga
Brödtext = Fredrik Stenbackas svar

Vad är det med detta ställe just som är så populärt för älgvandringen? Någon särskild anledning eller är det bara ett jädrans gött ställe att vandra på?

Området är intressant både ur ett historiskt perspektiv när det gäller älgarnas vandringsmönster och med nutida påverkan från oss människor. I området finns fångstgropssystem som skvallrar om hur älgarna rört sig under tusentals år. Vi vill undersöka om och hur variationer i klimatet påverkar älgarnas vandring och hur de nyttjar landskapet även i förhållande till människans markanvändning.

Hur påverkar klimatförändringarna älgstammen?

Detta är en del i pågående forskning. Älgen är en stor och värmekänslig växtätare som rör sig över stora ytor och möter olika miljöer och klimat. För att öka förståelsen för hur älgen påverkas av förändringar i landskapet behövs långa tidsserier, och studier i olika delar av landet.

Hur många GPS-älgar har ni nu i inspelningsområdet?

22 st: 16 kor och 6 tjurar.

Hur mycket väger en nyfödd älgkalv?

Det beror på var i landet man befinner sig samt om det föds enkel- eller tvillingkalv. Men ca 10–15 kg och de kan sen växa upp till 800 g per dygn.

Varför har Ärrade damen inte GPS mer?

Ärrade damens GPS-halsband har tekniska problem (antagligen dåligt batteri) och vi lyckades tyvärr inte återfinna henne för att byta halsband i mars. Men nytt försök nästa vinter.

Vi såg en älg med ett horn kvar vilken verkan har det på det nya hornet, blir det kanske inget nytt horn i år på den sidan?

Nej, det är fjolråshornet som satt kvar. Unga tjurar kan tappa hornen sent, medan äldre tjurar i regel tappar i december.

Får jägarna skjuta älgarna i inspelningsområdet?

Som forskare har vi inget mandat att ”freda” älgarna, men vi kan starkt rekommendera att låta dem vara. Det är viktiga foskningsdata som även ska återkopplas till älgförvaltningen.

Är det aktuellt att visa någon mer av de märkta älgarna i realtid på WRAM-kartan?

Nej, förutom ”Jokern”.

Varför så få GPS-tjurar? Är korna mer intressanta att följa?

Ja, vi får ut mycket mer data från älgkorna där vi t ex kan studera reproduktion och kalvöverlevnad (vilket är ett mycket bra mått på en älgstams hälsa/status). Tjurarna lever därtill en mycket hårdare liv och sändarna skadas och trillar av lättare.

Vad är den ungefärliga åldern på de sex GPS-tjurarna?

Ca 3–8 år.

De älgar som har halsband på sig. hur länge sitter det på? Ramlar det av, av sig själv? Kan de inte fastna i grenar eller annat som gör att de får problem? De ser så otympliga ut.

Batteritiden på halsbanden är tre år, därefter plockar vi av eller byter halsband på älgarna. Halsbanden är utformade så att de inte påverkar älgens dagliga vanor och beteende och väger mindre än 2% av älgens vikt.

Hur många älgar har gps sändare på sig?

Ca 200 st i Sverige för närvarande.

Hur stor del av alla älgar i Sverige gör denna vandring?

Det återstår att se. I alla studieområden vi jobbat i så finns det stationära älgar som inte vandrar. I regel så ju längre norrut och ju närmare fjällkedjan vi kommer desto fler vandringsälgar och desto längre vandringssträckor.

Finns inga rådjur i området eller håller de sig undan?

Nog finns det rådjur i området, men jag har inte koll på tätheten.

Får kvigorna kalvar varje år?

Kviga är per definition som ännu inte fått kalv. När de blir könsmogna och blir kor så brukar de i regel kalva nästan varje år, men kan hoppa över nåt år ibland. Det styrs av kons kondition, vilket främst beror på områdets förutsättningar vad gäller foder och säsongsvariationer.

Vad är det längsta ni sett nån vandra?

Ca 200 km fågelvägen enkelväg. En GPS-tjur som för närvarande vandrar mellan Harads och Nikkaluokta.

Hur många ungar får en älg under ett år, ungefär?

I regel föder älgkon 1–2 kalvar på våren.

Kan en fullvuxen älg hoppa över de viltstängsel som finns utefter vägarna?

Ja! Om den bestämt sig för det så tar de sig över.

Hur gammal är den äldsta älgen ni påträffat i ert arbete?

Äldsta märkta älgen (en ko) blev mer än 20 år. En hel del älgkor når ålder över 15 år och vissa tjurar 10+ år.

När ni söver älgar för märkning, sker det bara från helikopter? Eller spårar ni älgarna via skoter/skidor ibland?

Främst från helikopter. Inflygningen är snabb och störningen kortvarigare än om man följer dem med skoter. En del älgar har sövts vid foderplatser.

Har Ärrade damens eller Jokern GPS slutat fungera?

Se tidigare svar vad gäller Ärrade damen. Jokern har nytt halsband (4955) och sänder postitioer för fullt.

Hur vet jag vem som är en han eller hon?

Älgkorna har en vit strimma/triangel under genitalierna och anus. De har detta redan som kalv. Tjurar helt mörka bakpartier.

Hur väljs älgarna som förses med GPS ut förutom kön?

Vi söver bara älgar som är i normal kondition. Sövning av magra/skadade individer är för riskfyllt.

Du som känner till älgar så väl, är det något ”karaktärsdrag” som du tycker är speciellt med älgar, jämfört med andra djur?

Tjaa, jag lär mig nåt nytt hela tiden fast jag jobbar med detta dagligen. Älgen är verkligen ”skogens konung” och det jag tagit till mig är att de är individer och har olika personligheter. Jag gillar de älgar som är ”pratsamma” under själva sövningen... och så har de helt fantastiskt mysiga öron som doftar skog.

Används drönare i någon omfattning för att spåra era GPS-älgar?

Vi har testat drönare med värmekamera för att kolla älgkorna med kalv på våren. Speciellt på de som stått riktigt eländigt till (t ex i en slydjungel). Blandat resultat men tekniken går snabbt framåt.

Kan älgar livnära sig på grenar? Eller hur kommer det sig att den står och äter på en gren annars?

Ja, älgen är kvistbetare ffa på vintern. Under sommar halvåret lövrepar de främst och äter även en del örter. Blåbärsriset är en viktig stapelföda när det finns tillgängligt, speciellt okt-dec.

Känns som det är få fjolårskalvar med?

Det fanns gott om fjolårskalvar i området under märkningen i mars, framför allt tjurkalvar. Andelen tjur av de vuxna (och framför allt äldre tjurar) var dock låg.

Händer det att älgkon kan få två kullar med kalvar samma år?

Nej.

Fick ni tillbaka halsbandet sedan Trygga mamman blev skjuten?

Ja, det fick vi. Viktigt att ta kontakt med SLU (mig) om en halsbandsälg dör (jakt, trafik, etc.) eller om man hittar ett tappat halsband. Det finns mycket data i halsbandet som ska laddas ner. Mitt telefonnummer finns på älgens öronmärke.

Hur hittar ni igen dom när batterierna tar slut i sändarna?

Det finns också VHF (radiopejling) i halsbandet som kräver mindre batteri. Men om batteriet är helt slut så gäller det att förslöka hitta igen dem i vinterområdet, vilket oftast är ganska begränsat och samma från år till år. Så det går ofta att lyckas hitta dem från luften.

Är det runda framför öronen början på horn som inte växt klart?

Ja precis, det stämmer.

Har alla älgar samma färg på pälsen? Eller färgskillnader som vanliga kor?

Ja, alla är i regel bruna men med olika nyanser. Vissa är ganska ljusa medans andra har en mörkare färgton. Sen finns det förstås en del vita älgar, vilka ej är albino utan de har leucism (dvs kan ej lagra färgämnet melanin).

Hur märker man älgar? Söver ni dom först?

Ja, älgarna sövs. Hanteringstiden är ca 20 minuter och därefter får älgen motgift och vaknar på ca 3 minuter.

De älgar som tidigare år har ”plurrat”, och haft svårt att ta sig upp, drar dom sig för att återvända hit och simma eller väljer dom andra övergångar?

Älgarna tenderar att följa samma vandringsmönster år från år, med vissa skillnader i lokala vandringsrutter. Men djur lär sig också av både goda och dåliga erfarenheter, så kanske de väljer en annan övergång om de varit med om ett trauma.

Äter älgar lingonris också?

Ja, även lingonris, men främst blåbärsris.

När tror du första älgen simmar?

Första älgen har garanterat redan simmat, men inte just framför kamerorna!

Vet man om det finns liknande ”vandringsställen” på andra ställen i landet?

Ja, det finns liknande älvpassager i norra Sverige där det alltid passerar mycket älg.

Chatten ägde rum i Duo-appen och på SVT Play onsdagen den 27 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet