Nour Habib (till höger) har startat föreningen Trygg Rätt. Till vänster syns vännen Alaa Al-Shiblawi. Foto: Johanna O Jönsson

De vill skapa ett tryggare Helsingborg utan fler poliser

Publicerad

Nour Habib är bara 23 år gammal men han har hunnit leva ett kriminellt liv, avtjänat ett fängelsestraff och gett upp den brottsliga banan. I dag driver han föreningen Trygg Rätt som ska hjälpa unga på rätt bana igen.

Han ler när han pratar om föreningen och vad de har lyckats uppnå på kort tid. Men han vill inte kalla sig själv förebild utan viftar snabbt bort påståendet.

För två år sedan begick han ett väpnat rån, nu har han hjälpt ett 20-tal unga killar som var på väg in på samma bana bort från kriminaliteten till ett liv i arbete.

Val 2018 Skåne

– Jag vill jobba med ungdomar som bor i de utsatta områdena. Jag vill jobba med dem och för dem, att de ska få samma möjligheter som andra ungdomar. Men framför allt vill jag skapa trygghet för allmänheten, säger Nour Habib.

Blev en förebild

Han beskriver sig själv som en kille som fick kickar och bekräftelse av sina kompisar genom att begå ”småbus”. Att det var ett sätt att passa in. Buset blev snabbt allvarligare och utvecklades till inbrott, rån och narkotikaförsäljning.

När andra killar i Helsingborg såg att Nour lyckades ta sig från den utstakade kriminella banan hörde de av sig, frågade hur han hade gjort. En av dem är Alaa Al-Shiblawi.

– Innan jag träffade Nour och fick höra vad han hade gått igenom så mådde jag skit. Jag började tänka att jag var trött på det här livet.

Nour hjälpte honom till ett jobb på ett företag som servar rulltrappor. Nu är Alaa 19 år gammal, han har lämnat kriminaliteten och de snabba pengarna bakom sig och längtar till den 25:e då lönen kommer in på kontot. Samtidigt pluggar han in gymnasiebetygen.

Erbjuder tillit och en annan väg

Men vad är det Trygg Rätt gör som inte samhället klarar av? Svaret är enkelt menar Nour; de erbjuder tillit, någon att prata med och som själv förstår vad de unga killarna går igenom.

– Man måste jobba på samma sätt som kriminella jobbar. De rekryterar unga och barn och det måste vi också göra. Ge dem alternativ, berätta att det finns en annan väg.

Tillsammans åker de på olika aktiviteter som ungdomarna inte är vana vid, som teater, bio och resor.

– De får se en annan sida av samhället och möjligheterna som finns, säger Nour Habib.

Tror inte på fler poliser

Han tror inte att fler poliser är lösningen på ungdomskriminaliteten.

– Absolut inte. Här i Helsingborg finns det ju hur många poliser som helst, det behövs inte fler om man jobbar rätt, säger han och fortsätter:

– I stället behövs människor som vill jobba med ungdomarna och ge dem val och andra möjligheter till att leva sitt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet